Firma “Arifagić-Investment” vlasnika Jusufa Arifagića dobila je pravo zakupa i gradnju moderne farme crvenih norveških goveda na lokaciji nekadašnje svinjogojske farme “Pučenik” u Bosanskoj Krupi.

Opštinsko vijeće Bosanske Krupe usvojilo je odluku o odabiru najpovoljnijih ponuda i davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta “Pučenik” na deset godina, a kao najpovoljniji ponuđač bila je upravo firma “Arifagić-Investment”.

Time je dolazak jednog od najznačajnijih investitora u zemlji i gradnja moderne farme crvenih norveških goveda na lokaciji nekadašnje svinjogojske farme “Pučenik” postao vrlo izvjestan ili čak zagarantovan.

Kao jedan od preduslova za dobijanje prava na zakup ovog zemljišta, kao i objekata koji se na njemu nalaze, bila je i da se budući investitor obavezuje da će u narednih pet godina zaposliti najmanje 200 radnika, a premu svemu sudeći to će uraditi upravo firma “Arifagić-Investment”.

Vlasnik “Arifagić Investmenta” je rođeni Kozarčanin Jusuf Arifagić koji je tokom rata izbjegao u Norvešku. Tamo je imao uspješne firme i stekao državljanstvo, ali je sve ostavio i zarađeni novac i stečeno iskustvo uložio u domovinu, uključujući i iskustvo koje su Norvežani razvili u proteklih 75 godina stvarajući pasminu crvenog goveda. U razvoj firme u Bosni i Hercegovini do sada je uložio oko 15 miliona maraka, od čega su više od pola vlastita sredstva, piše Klix.ba.

Arifagić je vlasnik jedne od najvećih i najsavremenijih farmi muznih krava crvene norveške pasmine u svijetu, koja se nalazi u kozarskom naselju Trnopolje, odakle dio svog podmlatka planira preseliti u Bosansku Krupu i kontinuirano širiti kapacitete.

Inače, Arifagićevu farmu u Trnopolju karakterišu kao jednu od najmodernijih u svijetu i zbog kojih je mnogi nazivaju “hotelom za krave”.

Od 7.300 kvadratnih metara, na koliko se prostire, najveći dio zauzimaju štale. Temperatura u štalama iznosi sedam stepeni i usklađena je sa temperaturom u Norveškoj, odakle krave i potječu. Odrasle krave imaju svoje prostorije, a telad svoje.

U krevecima, nalik na dječije, smještena su telad, a ona starija odlaze na “automat sa mlijekom” gdje dobijaju dopunsko mlijeko i to sa aromom vanilije. Nakon što se nahrane, krave se odmaraju na sedam centimetara debelim strunjačama.

Muža se obavlja u prostoriji čiji je pod prekriven prekrivačima od specijalnog ekološkog materijala, a koji sprečavaju povrede i oboljenje papaka. Svjetlost u štalama regulira se posebnim zavjesama, koje se, po potrebi, spuštaju i podižu.

Kako bi se krave što bolje opustile i dale što više mlijeka, one se muzu uz muziku. Pomuženo mlijeko (mjesečno 78.000 litara) se potom, posebnim cijevima odvozi do skladišta i apsolutno je zaštićeno od vanjskog utjecaja.

Gradnja slične farme u skorijoj budućnosti očekuje se i u Bosanskoj Krupi.

ATV