Tri Srbina pretučena su na Vasrks u KPZ-u Zenica. Predraga i Nenada Bajića i Sinišu Babića, nezvanično, u zatvorskoj ćeliji pretukli su pripadnici selefijskog pokreta.

Nakon ukazane medicinske pomoći u zeničkoj bolnici, vraćeni su na ambulantno liječenje u zatvor.

Snježana Bajić, supruga pretučenog Predraga za našu televiziju je izjavila da je danas kratko razgovarala sa suprugom koji joj je potvrdio da je zadobio teže povrede glave i da se ne osjeća dobro.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je danas povodom napada na više zatvorenika Srba u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, da su preduzete sve mjere i da nikome ne prijeti bilo kakva opasnost, kao i da nije dobro da se ovaj događaj iskoristi za bilo kakvu eskalaciju i netrpeljivost.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci o dešavanjima u KPZ u Zenici rekao da je od jutros u kontaktu sa Ministarstvim pravde Federacije BiH, odakle je dobio uvjeravanja da su preduzete sve mjere da se istraže okolnosti cijelog događaja, na čemu će, kako je rekao, u potpunosti i do kraja insistirati.”Imam uvjeravanja da je i nadležno Tužilaštvo preduzelo sve mjere da se sprovede kompletna istraga, da se utvrdi šta se sve događalo i da obezbijedimo svakom licu koje je na izdražavanju kazne da ima normalne uslove za život”, rekao je Kasipović i naglasio da će iskoristiti sve nadležnosti, oficijalne i ljudske da vidi napadnute.

Prema njegovim riječima, niko nikoga ne brani, niti amnestira, ali ljudi koji izdržavaju kaznu moraju imati ličnu bezbjednost.

On je dodao da su mediji iznijeli dosta špekulacija u vezi sa povredama napadnutih Srba u KPZ Zenica, ali je uvjeren da niko nije životno ugrožen.

Ministar pravde Republike Srpske je rekao da su napadnuti obezbijeđeni, a napadači izolovani tako da ne postoji nikakva mogućnost daljeg kontakta.

“Tražio sam i nadam se da ću do kraja dana imati mogućnost da kontaktiram sa nekim od napadnutih, a imam i uvjeravanja da će mi taj kontakt biti omogućen. Nadam se da ću s nekim od njih razgovarati tokom dana, a ukoliko ne bude takve mogućnosti odlučiću da li da tražim neophodnu saglasnost, da u toku sutrašnjeg dana odem u Zenicu i razgovaram sa tim ljudima”, naveo je Kasipović.

Ministar je istakao da ga porodice napadnutih u KPZ Zenica mogu pozvati na broj 065/513-273, te zamolio da ga drugi na zovu da bi linija bila otvorena za kontakte sa porodicama.

“Svi mi, koji radimo u ministarstvima pravde, imamo obavezu da obezbijedimo sigurnost ljudi”, poručio je Kasipović i pozvao na razumijevanje i visoku profesionalnost svih u kazneno-popravnim ustanovama, kao i da se obezbijedi mir, red i sigurnost.

On je rekao da je su mir i sigurnost u kazneno-popravnim zavodima i ustanovama u Republici Srpskoj na najvišem mogućem nivou, kao i da je uvjeren da će i kolege u Federaciji BiH tako nešto obezbijediti.

Kasipović je rekao da već deset godina traju zahtjevi da Srbi ne izdržavaju kazne u Zenici, kao i da na potpisivanju memoranduma koji bi to omogućio insistira već godinu dana.

“Ne bih htio da događaj ove vrste dodatno podstakne razgovore na tu temu, ali sam uvjeren da ću u toku naredne sedmice imati dodatne razgovore sa Ministarstvom pravde FBiH i da ćemo napokon riješiti pitanje tog memoranduma”, dodao je Kasipović.

On je ocijenio da događaj nije dobar, kao ni trenutak kada se dogodio.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da je uprava Kazneno-popravnog zavoda  Zenica direktno odgovorna za napad grupe osuđenika Bošnjaka na trojicu zatvorenika Srba na Vaskrs, te da institucije Srpske moraju tražiti odgovornost lica u lancu od ministra pravde Federacije BiH do uprave KPZ Zenica.

Savčić je poručio da ovaj napad nije nimalo bezazlen incident i nije samo usmjeren na nanošenje povreda napadnutim licima, te ne smije proći bez sankcija i preduzimanja konkretnih mjera.

“Očigledno je da je biran datum i da napad nije slučajno izvršen na najveći hrišćanski praznik. Ubijeđen sam da je riječ o pažljivo biranom trenutku kada će biti izvršen”, rekao je Savčić.

Savčić je ocijenio da je ovaj napad dokaz da što prije treba pristupiti izmjenama Krivičnog zakona, Zakona o krivičnom postupku i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, kao i da lica koja izdržavaju kaznu za ratni zločin ne treba da izdržavaju kaznu u sredinama gdje su manjina, kao što Srbi izdržavaju kaznu u KPZ Zenica.

On je naglasio da u Srpskoj nema zatvora u kojem kaznu za ratni zločin izdržavaju Bošnjaci ili Hrvati, pa i za većinu drugih zločina.

“Ovi napadi su nešto što će se sigurno dešavati upravo zbog dnevne politike koja se vodi na liniji ratnog zločina. Uvijek imamo najmanje dvije, a vrlo često i više istina, i to je nešto što ne isključuje mogućnost da se tako nešto desi, već dodatno podgrijava mogućnost”, dodao je Savčić.

On je rekao da je uprava KPZ Zenica, prema njegovim saznanjima, uskratila prava Srbima po pitanju vjerskih sloboda i ispoljavanja vjere, kao i da ovaj napad otvara pitanje da li će Srbi u KPZ Zenica sada pod pritiscima i ucjenama morati priznati i ono što nisu uradili.

On je dodao da BORS već duži vremenski period dobija informacije da će se upravo ovako nešto desiti, samo je bilo pitanje vremena.

Više lica povrijeđeno je u tuči između zatvorenika u KPZ Zenica, rečeno je danas Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. U MUP-u navode da se tuča dogodila juče, a povrijeđeni su zbrinuti u zeničkoj bolnici.

Izvor: RTRS, Srna