Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da činjenica da Sud i Tužilaštvo BiH ni 24 godine od užasnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nad nevinim vojnicima ЈNA nikoga nisu procesuirali najbolje govori o odnosu tih institucija prema srpskim žrtvama u posljednjem ratu.

– Prekršiti dogovor i ubiti ljude koji su se povlačili mirno i neugrožavajući nikoga, po svim međunarodnim konvencijama, predstavlja najsvirepiji ratni zločin. Ipak, ono što u cijeloj ovoj tragediji ostavlja najgorči ukus i izaziva osjećaj potpune nepravde, jeste činjenica da, bez obzira na postojanje snimaka na kojima neko nedvosmisleno izdaje naređenje da se ti nevini ljudi ubiju, za taj zločin još niko nije odgovarao – ocijenio je Dodik.

Predsjednik Dodik je dodao da primjer zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu najdirektnije ilustruje činjenicu da su Sud i Tužilaštvo BiH “isključivo političke institucije koje za cilj imaju kažnjavanje samo jednog, srpskog, naroda”.

– Institucije Republike Srpske će na prostoru Istočnog Sarajeva odrediti adekvatno mjesto za obilježavanje svih zločina koji su na prostoru Sarajeva počinjeni nad Srbima, ali ne planiramo odustati ni od zahtjeva da se mjesta stradanja srpskog naroda dostojno obilježe i u federalnom Sarajevu. Od toga nećemo odustati, a neka to ujedno bude i prilika onima koji stalno govore o pomirenju, da pokažu da to i stvarno žele – zaključio je Dodik.

U Sarajevu su 2. i 3. maja 1992. godine ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

U Dobrovoljačkoj ulici, 3. maja, pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu ЈNA koja se mirno, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, povlačila iz Sarajeva.

SRNA