Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske, izviždana je na video konferenciji o slobodi medija i provjeravanju činjenica u koju je bilo uključeno 16 zemalja iz cijeloga svijeta.

Konferencija je putem video linka organizovana u prostorijama HND-a, a u saradnji s  Ambasadom SAD-a.

Dio aktivista Radničke fronte podigao je natpis “Croatian goverment is killing the media” upravo za vrijeme govora predsjednice Grabar Kitarović. Dio novinara i aktivista nakon što je izviždao predsjednicu napustio je veliku dvoranu HND-a gdje se održavala konferencija.

Povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija HND je organizovao konferenciju Problemi medijskih sloboda u Evropi u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert te ambasadama Francuske, Norveške i Švedske. Јedna od govornica bila je hrvatska predsjednica.

Moderator je bio veteran istraživačkog novinarstva iz Vašington Posta i stručnjak za provjeru podataka u tekstovima Glen Kesler koji je govorio o ulozi koju provjera podataka igra u odgovornosti vlasti, važnih javnih i privatnih institucija prema svojim građanima i kako svaki pojedinac može biti pronicljiviji čitalac.

Index.hr