Dan prije raspisivanja izbora, lider SDS-a Mladen Bosić najavio je proteste za 14.maj, tvrdeći da nisu politički. Vladajuća koalicija, međutim, tvrdi da opozicija na ovaj način želi da se bolje pozicionira pred izbore i da protesti neće imati važnu unutrašnju dimenziju, koliko prema spoljnom pogledu na stanje u Srpskoj.

Protesti najavljeni za 14.maj okupiće mnogo građana, kaže predsjednik SDS-a Mladen Bosić, uvjeravajući da će broj okupljenih neprijatno iznenaditi vlast i poslati im poruku.

“Protest nije usmjeren na rušenje institucija Republike Srpske, već “onih koji su uzurpirali institucije Republike Srpske da bi ostvarili nešto u ličnu korist ili korist onih koji su bliski njima”, rekao je Bosić.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da ono što će organizovati koalicioni partneri na vlasti nisu kontramitinzi niti kontraprotesti već može biti samo miting sa jasnom porukom zašto se organizuje.

Protesti opozicije neće imati toliko važnu unutrašnju dimenziju, koliko prema spoljnom uticaju i pogledu na stanje u Srpskoj, poručuje lider Socijalističke partije. Smatra da SZP na ovaj način pokušava da zauzme bolju poziciju uoči izbora i da to svjesno radi protestima, jer je Srpska slobodna i demokratska.

“Da li je nekom bio cilj da predstavi Srpsku kao mjesto bunta, mjesto gdje se događaju nekakvi politički lomovi koji mogu produkovati sliku da je ovdje nestabilno stanje, a Srpska uopšte nije nestabilna”, rekao je Petar Đokić.

U Izvornoj SDS smatraju da protesi mogu prouzrokovati nesagledive štetne posljedice po jedinstvo i budućnost Srpske. Protesti se obično organizuju kao poziv na raspisivanje izbora. Ovo je obrnut slučaj, što je nelogično, poručuje presjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić. Građanima, kaže, treba ponuditi razvoj, a ne razdor.

“Sve upućuje na to da je ove proteste možda smislio neko van Republike Srpske i da se ovdje samo provode, ali biće kasno da se poslije kajemo. Izazovete spolja, pa onda taj narod loše živi, mnogo lošije nego prije protesta”, rekao je Stevandić.

Ipak, Bosić je kategoričan.

“Ono što vlast pokušava da prikaže kao neku zavjeru iz inostranstva je očekivana stvar. Protesti nemaju ni sličnosti sa protestima u Crnoj Gori ili Makedoniji. Ovo je autentičan protest sa jasnim i specifičnim razlogom zašto se on organizuje”, kaže Bosić.

Prema pisanju portala Srpska onlajn, tzv. Savez za promjene pribjegava očajničkim sredstvima kako bi privukli što više građana na proteste – učesnicima nude dnevnice. Već se prave spiskovi potencijalnih učesnika, a uočljiva je i nelogičnost – da prošetaju u protestu Trebinjcima obećavaju po 30, a Banjalučanima po 50 maraka. 

RTRS