Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske otkazuje kampanju “Njegujmo srpski jezik” zakazanu za 14. maj u parku Mladen Stojanović u Banjaluci, izjavila je večeras Srni direktor Biblioteke Ljilja Petrović Zečić.

Ona je napomenula da je Biblioteka zahtjev za ustupanje javnog prostora parka Mladen Stojanović 20. aprila uputila Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja grada Banjaluka, a da je rješenje o pravu na korišćenje te gradske površine dobila 3. maja.

“Nažalost, naša želja i nastojanje da kampanju `Njegujmo srpski jezik` predstavimo na otvorenom prostoru, i to u jednim od najljepših banjalučkih parkova u godini kada Biblioteka obilježava 80 godina postojanja i kada upravo naš veliki jubilej obilježavamo u znaku očuvanja srpskog jezika i ćirilice, shvaćeni su od strane nekih kao politički čin koji je instruisan od SNSD-a”, istakla je Zečićeva.

Ona je navela daje vrlo emotivno doživjela informacije na portalima, a koje su u vezi sa održanom konferencijom za novinare predsjednika NDP-a Dragana Čavića, sa nizom neistina izrečenih protiv Nacinalne biblioteke, kuće kulture, nauke i obrazovanja.

“ЈU Narodna i univerzitetska biblioteka štiti, brani i čuva nacionalnu baštinu Republike Srpske i sve što radi je u interesu Republike Srpske”, istakla je Zečićeva.

Ona je naglasila da kao direktor te javne ustanove ne može da dozvoli da bilo ko od studenata, učenika, penzionera i svih drugih koji koriste usluge Biblioteke, kao i zaposlenih radnika bude na bilo koji način “povrijeđen, diskreditovan, omalovažen ili markiran kao politički plaćenik”.

“Odlučili smo da planiranu kampanju odgodimo za neki drugi termin, o čemu ćemo na vrijeme obavijestiti medije i sugrađane, uz žaljenje što je jedan lijepi događaj na ovaj način diskreditovan”, istakla je Zečićeva.

Ona je napomenula da je Biblioteka u nekoliko televizijskih emisija informisala javnost o kampanji i precizirala datum kada će je predstaviti.

“Vjerujem i nadam se da će biti pameti da se shvati i konačno prihvati da je ЈU Narodna i univerzitetska biblioteka jedan od najvažnijih stubova kulture, nauke i obrazovanja Republike Srpske, a ne predmet kojekakvih pežorativnih ispada”, istakla je Zečićeva.

Iz Gradske uprave Banjaluka večeras je saopšteno da je 3. maja Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske izdata dozvola za korišćenje javne površine u parku “Mladen Stojanović” 14. maja radi održavanja njihovih programskih sadržaja.

“Kako je Savez za promjene podnio zahtjev 4. maja za korišćenje javne površine u parku, taj prostor je već bio izdat i samim tim nije bilo moguće udovoljiti njihovom zahtjevu”, navodi se u saopštenju.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je danas da će “na taj edukativni skup Savez za promjene dovesti desetine hiljada ljudi i da je time Narodna i univerzitetska biblioteka, u skladu sa zakonom, dužna da preuzme odgovornost za obezbjeđenje skupa”.

SRNA