Famoznom islamističkom blogu Vijesti Ummeta, putem kojeg su veličane strahote u režiji terorističke organizacije Islamska država, trenutno nije moguće pristupiti.

Na adresi vijestiummeta.wordpress.com navedena je poruka da je blog arhiviran ili suspendovan zbog kršenja uslova korištenja.

Vijesti Ummeta su prvo funkcionisale kao portal, koji je takođe promovisao aktivnosti terorista, te je ugašen.

Potom su se fanatici koji stoje iza ideje širenja straha i mržnje preselili na multiblog platformu kompanije WordPress, gdje su, konačno – suspendovani.

Prethodno je ugašen i veći broj Facebook stranica i Twitter naloga Vijesti Ummeta.

“Nezavisne” su, podsjetimo, do sada ukazale na niz prijetećih poruka koje je neumorno postavljao administrator huškaške online-stranice.

“Naša braćo, vi se sada spremajte, prsluke sa bombama pripremajte, dosta nam je poniženja bilo, u ponosu mi ćemo da živimo”, glasila je jedna od poruka  u video-snimku objavljenom prije par mjeseci na spornom blogu, a kojom su bh. građani pozvani na krvoproliće.

Postupci onih koji stoje iza Vijesti Ummeta zgrozili su javnost i kada je na toj stranici veličano pogubljenje hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, koji je ubijen u avgustu prošle godine, nakon što je otet u Egiptu, gdje je radio.

“Ovo je završetak hrvatskog državljanina i svakog ko se poigrava s Islamskom državom”, objavile su tada Vijesti Ummeta.

Nezavisne novine