U Banjaluci je održan sastana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Sastanku koji je počeo u 16.00 časova, prisustvovali su predsjednici Socijalističke partije Petar Đokić, Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević.

Na razgovor nisu došli predstavnici stranaka iz tzv. Saveza za promjene kao što su danas i najavili.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ima informacije da se protesti koje opozicija najavljuje organizuju uz pomoć stranaca iz Velike Britanije i Turske, a da je prihvaćena i podrška /predsjednika SDA/ Bakira Izetbegovića.
Dodik je naveo da je danas u Banjaluci sa predstavnicima političkih partija u Narodnoj skupštini Srpske razgovarao o političkoj situaciji i najavljenim protestima opozicije u Srpskoj, te da je o opravdanosti tog skupa želio da razgovara i sa predstavnicima SDS-a, PDP-a, NDP-a i SRS Republike Srpske, ali se oni nisu odazvali pozivu, zbog čega je, kako je rekao, besmisleno više organizovati sastanke o ovoj temi.

“Ulica nije stvar koja će legitimisati ili delegitimisati Republiku Srpsku, ili će izabrati ili neće izabrati vlast. Vlast se bira na izborima, a lokalni izbori su raspisani. Neko veoma naivno misli da bi putem ulice mogao da preuzima vlast. To se, naravno, neće desiti”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka kojem su prisustvovali predsjednici DNS-a, SP, SRS i Ujedinjene Srpska.

Dodik je naglasio da SNSD, DNS i SP ostaju pri održavanju mitinga “Srcem za Srpsku”, a da je bezbjednosni aspekt zagarantovan i da neće biti ugrožen tokom održavanja oba skupa.

Dodik se osvrnuo i na govor odlazećeg turskog ppremijera Ahmeta Davutoglua ocijenivši da se takav govor treba osuditi, rekavši da je u pismu koje je poslao članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, predložio da se zatraži ograđivanje zvanične Ankare od Davutogluovog govora.

RTRS/SRNA