Direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof izjavio je da je njegovo poricanje da se u Srebrenici dogodio genocid u vezi sa činjenicom da se, koliko god ti događaji bili tragični, oni ne uklapaju u definiciju genocida, jer ako su djeca i žene bili pošteđeni, kao što jesu, onda to nije genocid.

Zurof je u intervjuu za “Politiku”, reagujući na izjavu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da on kao “poricatelj genocida” nema moralno pravo da bude “arbitar hrvatske politike i odnosa u Hrvatskoj politici i javnom životu”, podvukao da on ne negira Srebrenicu, ali da se događaji vezani za nju ne mogu definisati kao genocid.

Govoreći o Јasenovcu u Hrvatskoj, Zurof je ocijenio da je očigledno da se hrvatski neofašisti trude da promijene istoriju Јasenovca.

“To je stoprocentno očito, ali treba više od jednog vijenca da bi uspjeli u toj namjeri”, rekao je Zurof, aludirajući na to što je direktor Spomen- centra Јasenovac Nataša Јovičić dozvolila da se pred spomenik položi vijenac “svim žrtvama logora od 1941. do 1951. godine”, na što je on odmah i oštro reagovao.

On je podvukao da je istorija logora Јasenovac dobro dokumentovana i da će se mnogi Hrvati boriti protiv takvih pokušaja da se falsifikuje istorija Јasenovca.

“Planiram da sa Centrom `Simon Vizental` i drugim institucijama podržim te njihove napore. I srpske institutucije trebalo bi da se priključe tome”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, na hrvatskoj političkoj sceni aktuelan je proces istorijskog revizionizma, a kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca uklopila bi se u taj obrazac.

SRNA