Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je da očekuje da iz protesta i mitinga, zakazanih za subotu, 14. maj, u Banjaluci, pouku izvuku političke stranke i vlast i u Republici Srpskoj i u BiH kako bi zadovoljili što više zahtjeva u interesu građana.

“Očekujem razum i na protestima i na mitingu, i to razum i političkih vođa i naših građana koji neće dozvoliti da dođe do bilo kakvih nereda, da će svako slobodno iskazati svoju volju, što je demokratsko i legitimno pravo, i da će se poslije toga razići”, rekao je Pavić u Prijedoru.

On je naveo da ga brine što su sve proteste na području bivše Јugoslavije, Evrope, Bliskog istoka i sjevera Afrike organizovali stranci, a domaćini su bili samo izvođači radova.

“I vidjeli ste kakve smo posljedice dobili, da smo od nekih vrlo stabilnih država dobili države u kojima se svaki dan gine, u kojima se ne radi, iz kojih se bježi i koje se napuštaju. To je ono čega sa ja plašim i što ne bih volio da bude u pozadini ovih protesta”, naveo je Pavić.

Lider DNS-a je rekao da on nema informacije o tome da iza protesta koje je najavio Savez za promjene stoje stranci, nego da predsjednik Republike kontaktira sa svim službama koje postoje ne samo u Republici Srpskoj, nego i u BiH i u susjednim zemljama, te da on ima te podatke.

“Ako je to protest koji je zakonom predviđen kao izraz volje građana, to je u redu. Ali kod nas je neobično u protestima što se oni koji su dobili manjinsko povjerenje građana pozivaju na narod. Nema osnova da se pozivaju na građane kad su od istih tih građana izgubili na izborima, i to ne samo posljednji put nego u posljednjih 10 godina sve i jedne izbore koji su bili”, dodao je Pavić.

Odgovarajući na pitanje novinara o lokalnim zajednicama u kojima će DNS imati kandidate za načelnike opština i gradonačelnike, Pavić je najavio da će sjednica Predsjedništva DNS-a biti održana u petak, 13. maja.

“Mi jesmo postigli načelan dogovor i taj dogovor je vrlo brzo postignut, međutim nismo to objavili zato što taj dogovor treba da prođe organe stranke”, dodao je Pavić.

SRNA