Iza pro­tes­ta ko­je or­ga­ni­zu­je Sa­vez za pro­mjene sto­ji gru­pi­ca po­je­di­na­ca, ko­ja po­ku­ša­va da ha­la­bu­kom pri­kri­je svo­je pro­pus­te i lo­še dje­lo­va­nje u Sa­ra­je­vu. I za­is­ta, od da­na ka­da su na­ja­vi­li pro­tes­te, do da­nas, ama baš ni­ko i ne spo­mi­nje nji­ho­vu sa­ra­jev­sku iz­da­ju, rekao je u in­ter­vjuu za “Na­ro­dne” Mi­lo­rad Do­dik, pred­sje­dnik Re­pu­bli­ke Srpske.

Dodik je is­takao da Sa­vez za pro­mje­ne ni­je taj ko­ji tre­ba da izvo­di lju­de na uli­cu, već da to tre­ba da ra­de oni koji vole Republiku Srpsku i ko­ji žele da sa­ču­va­ju nje­ne in­sti­tu­ci­je.

Tre­ba us­ta­ti pro­tiv onih ko­ji na­ru­ša­va­ju srpske in­te­re­se, kaže Dodik za Narodne. U Sa­ra­je­vo su oti­šli ka­ko bi nas štitili, što oči­to ne ra­de. Po­ku­ša­va­ju da na­me­tnu sis­tem, po ko­jem bi BiH bi­la na­dre­đe­na Republika Srpska i sve ra­de kako od­go­va­ra Ba­ki­ru Ize­tbe­go­vi­ću, li­de­ru SDA, ističe Dodik i dodaje da u subotu 14. maja očekuje miran dan.

– To bi bio do­kaz de­mo­krat­skog po­ten­ci­ja­la ko­ji smo u me­đu­vre­me­nu pos­ti­gli. Pos­to­je tu odre­đe­ne stva­ri, pa ne­ki pokušavaju da na­me­tnu pri­ču o des­ta­bi­li­za­ci­ji, čak i ne­re­di­ma. To ne­će bi­ti mo­gu­će i ne­će se de­si­ti. Želi­mo mir­ne proteste. Dolazimo na mi­ting po­drške Srpskoj, nje­nim in­sti­tu­ci­ja­ma, ali tu smo i zbog to­ga što smo pro­tiv iz­da­je ko­ju vrši je­dna grupa lju­di u Sa­ra­je­vu, pre­dvo­đe­na SDS – istakao je Dodik.

Po­ziv opo­zi­ci­ona­ra svo­jim sim­pa­ti­ze­ri­ma da iz par­ka “Mla­den Sto­ja­no­vić” kre­nu pre­ma Trgu Kra­ji­ne Dodik naziva avanturizmom.

– Oni po­ku­ša­va­ju da na pri­či o za­bra­na­ma, di­gnu ne­ku eufo­ri­ju. Sva­ko ko bu­de na­ru­ša­vao ja­vni red bi­će iden­ti­fi­ko­van i pro­ce­su­iran i ne mo­ra da pos­to­ji za­bra­na. I mi smo tražili da se na­ša ko­lo­na upu­ti do zgra­de Vla­de Republike Srpske i da ta­mo is­kažemo svo­ju po­dršku. U ovom mo­men­tu, ne znam da li ćemo do­bi­ti odo­bre­nje za to, ali po­što­va­će­mo odlu­ke MUP Republike Srpske – naveo je Dodik, i dodao, da iako tvrde da predvode gladne i nezaposlene Bosić, Tadić i Crnadak imaju plate u visini deset prosječnih plata.

– Oni ima­ju du­plo ve­ću pla­tu od me­ne i pred­sje­dni­ce Vla­de Republike Srpske. I opet im je ma­lo. Ali, Republika Srpska ni Mi­lo­rad Do­dik si­gur­no ni­su ono što oni pri­ča­ju. Oni na me­ni po­ku­ša­va­ju da li­je­če svo­je frus­tra­ci­je. Te­ško je bi­ti deset go­di­na u vlas­ti, a mo­gu mi­sli­ti ko­li­ko je frus­tri­ra­ju­će bi­ti opo­zi­ci­ja. Imam pre­su­du u ko­joj pi­še da Bo­sić laže. Lažno me op­tužuje! Znam da je za­ro­bljen svo­jom mržnjom i sto­ga ga ne shva­tam kao pro­ti­vni­ka. Gle­dam ga sa žalje­njem – naglasio je Dodik.

Dodik kaže da je skupštinska većina stabilna i da će biti još sta­bil­ni­ja, jer Bo­sić svo­jom po­li­ti­kom odba­cu­je lju­de ko­ji su do­bi­li po­vje­re­nje pa­tri­ot­ske po­pu­la­ci­je.

Očekuje po­bje­du SNSD, DNS i SP i os­ta­lih par­ti­ja u ko­ali­ci­ji.

– Zadržaće­mo Ba­nja­lu­ku i Pri­je­dor, prvi put po­bi­je­di­ti u Bijeljini i Do­bo­ju, vra­ti­ti Tre­bi­nje, Zvor­nik je oda­vno naš, na­da­mo se do­brom re­zul­ta­tu i u Is­to­čnom Sa­ra­je­vu – zaključio je Dodik.

RTRS