Suvlasnici firme Israeli Investment Group – Overseas Inc., kojoj Vlada Republike Srpske prodaje državni kapital u Rudniku željezne rude Ljubija su kćerka Aria Livnea prijatelja i savjetnika predsjednika Srpske Milorada Dodika i Boško Šušnjar u čijem porodičnom vlasništvu je laktaška firma „Eko Bel“ koja je dobila milionske kredite od IRB i ima unosne ugovore o deratizaciji sa gradovima i opštinama, otkriva poslovni portalCAPITAL.ba

Kancelarije i sjedište firme Israeli Investment Group-Balkan u Banja Luci nalazi se u Biznis centru „Integra“ Slobodana Stankovića pored zgrade Vlade RS na adresi Trg Republike Srpske broj 8.

Vlasnici Israeli Investment Group-Balkan Banja Luka su tri firme: Israeli Investment Group – Overseas Inc sa off shore ostrva Komonvelt Dominika, „Topgreen“ d.o.o. Laktaši i preduzeće „Lavi“ d.o.o. Banjaluka.

Vlasnici firme registrovane za uzgoj povrća, dinja i lubenica „Topgreen“ Laktaši su Ariela Esther Livne i Boško Šušnjar tehnički direktor firme “Eko Bel” Laktaši koja je u vlasništvu njegovog oca Vladimira Šušnjara.

Ariela je kćerka Aria Livnea šef predstavništva Republike Srpske u Izraelu i savjetnika Milorada Dodika sa kojim je, prema izjavama u medijima, u izuzetno dobrim prijateljskim odnosima. 

Šušnjar nam je u telefonskom razgovoru kratko rekao da je na poslovnom putu u Poljskoj i da o svemu može razgovarati tek po povratku, početkom sledeće sedmice.

Poslovni prihod 151 KM

Drugi domaći suvlasnik firme Israeli Investment Group je firma registrovana za prodaju električne energije “Lavi”. Jedini vlasnik firme “Lavi” je Evgenij Zotov.

Zotov je ujedno i direktor Israeli Investment Group-Balkan Banja Luka koja, prema poslednjim dostupnim finansijskim izvještajima ima jednog zaposlenog i prijavljeni prihod za 2013. godinu od151 KM.

Iste godine imali su rashod od 56 605 KM.

U 2012. godini poslovni prihod je iznosio 101 KM, a rashodi su bili 407 718 KM.

Zotov je danas u telefonskom razgovoru odbio za CAPITAL govoriti o stvarnim vlasnicima „Israeli Investment Group“, a za detalje o poslovnim planovima nakon kupovine rudnika pozvao nas sutra na sastanak.

 

Milionski profiti i krediti firme Eko bel

Šušnjari su vlasnici firme „Eko –Bel“ Laktaši koja je dobila tri kredita od Investiciono razvojne banke RS ukupne vrijednosti 3,4 miliona KM.

Imaju 68 zaposlenih i prihode koji se poslednjih četiri godine kreću od sedam do devet miliona KM, dok im je neto godišnja dobit od 435 hiljada KM (koliko je iznosila 2010.) do najviše 1,5 miliona KMkoliko je bila 2012. godine.

Eko-Bel je osnovan 1997. godine i specijalizovan je za proizvodnju insekticida, poslove sanitarno – ekološke zaštite i dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Registrovani su i ovlašteni zastupnici za uvoz i promet hemikalija, biocida i sredstava za zaštitu bilja renomiranih svjetskih kuća kao što su Duochem, Bayer Environmental Science, Kollant, Makhteshim Agan i O.S.D. Gruppo.
Preduzeće „Eko-Bel“ posjeduje i poljoprivredni avion marke Piper, jednomotorni jednokrilac dizajniran specijalno za upotrebu u poljoprivredi.

Eko-Bel je poslednjih godina neprikosnoven u dobijanju poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije za grad Banjaluku, Laktaše, Kotor Varoš, Zvornik, Srbac, bolnice u Brčko Distrikt, ali za Administrativni centar Vlade gdje su pored ovih poslova vršili i „uklanjanje mahovine sa trga“.

Nabavljali su uređaje za punjenje vreća sa pijeskom za Grad Banjaluku vrijedne blizu 29 hiljada KM, Trebinju su isporučili blizu 300 hiljada KM vrijedno vatrogasno vozilo, a vrše i popravku i održavanje vatrogasne opreme za MUP RS.

Direktnom pogodbom 50 miliona KM

Ukoliko poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na narednoj sjednici 17. maja potvrde odluku Vlada RS, Rudnik željezne rude „Ljubija“ Prijedor biće prodat Israeli Investment Group – Overseas Inc.

Vlada RS je već prihvatila ponudu firme „Israeli Investment Group – Overseas Inc“, Commonwealth of Dominica o kupovini 64,99 posto akcija osnovnog kapitala „Ljubije“, metodom neposrednog odabira kupca.

Knjigovodstvena vrijednost stalne imovine na kraju prošle godine iznosila je 49 miliona KM, ukupni prihodi svega 335.173 KM, dok su rashodi bili 1,3 miliona KM.

RŽR „Ljubija“ je 2004. godine sa kompanijom ArcelorMittal Holdings osnovalo zajedničko preduzeće „Arcelor Mittal“ d.o.o. Prijedor, u kojem je suvlasnik 49 posto kapitala, što je u novčanom ekvivalentu tada iznosilo 24 miliona KM.

Vlada i resorno ministarstvo su u 2014. i 2015. godini vodili pregovore sa dva ponuđača zainteresovana za kupovinu akcija u RŽR „Ljubija“ a.d. Prijedor i to „Israeli Investment Group – Overseas Inc“, Commonwealth of Dominica i „ArcelorMittal Holdings“ AG, Zug, Švajcarska, navodi se u popratnim dokumentima koje je Vlada RS proslijedila Narodnoj skupštini na usvajanje.

Tvrde i da je ponuda „Israeli Investment Group“ u svim elementima bila bolja i povoljnija za Republiku Srpsku – u pogledu cijene za kapital, visine investicije, broja zaposlenih, garancija i drugo.

U dostavljenoj ponudi, „Israeli Investment Group – Overseas Inc“ za kupovinu 64,99 posto akcija osnovnog kapitala nudi 53.181.613 KM; investiciju za modernizaciju i razvoj rudnika i preradu rude u periodu od tri godine od najmanje 60.000.000 KM, zadržavanje postojećeg broja radnika i dodatno, kroz tri godine na neodređeno radno vrijeme zapošljavanje, najmanje 300 radnika, te zadržavanje postojeće i proširenje djelatnosti akcionarskog društva.

Tvrde i da će sami riješiti odnose sa „ArcelorMittal Holdings AG“, Zug, Switzerland, bez ikakvog rizika i odgovornosti Republike Srpske i akcionarskog društva Rudnici željezne rude „Ljubija“.

 CAPITAL: Siniša Vukelić