Direktor Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH Emir Dizdarević rekao je da Hrvatska želi da nastavi sa aktivnostima izgradnje objekta za skladištenje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u opštini Dvor na samoj granici sa BiH.

Dizdarević je rekao da hrvatska strana na jučerašnjem sastanku u Zagrebu sa predstavnicima Regulatorne agencije, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nije imala razumijevanje ni za jedan zahtjev koji joj je upućen.

– Tražili smo da institucije BiH imaju rok od 60 dana da zvaničnim kanalima hrvatskoj strani proslijede pitanja u vezi sa strateškim dokumentima zbrinjavanja radioaktivnog otpada, što nije ispoštovano. Tražili smo da javne rasprave budu održane i na teritoriji BiH u Novom Gradu, Bihaću i Sarajevu, ali nismo naišli na razumijevanje – rekao je Dizdarević.

Prema njegovim riječima, pitanja u vezi sa strateškim dokumentima zbrinjavanja radioaktivnog otpada nadležne institucije BiH mogu zvaničnim kanalima proslijediti Hrvatskoj do 15. maja. Kako kaže, institucije BiH su prije zaključenja javne rasprave u Hrvatskoj uputili četiri seta pitanja u vezi sa programom zbrinjavanja radioaktivnog otpada, na koja čekaju zvanične odgovore.

On očekuje da će uskoro biti održan sastanak Radne grupe koju je imenovao Savjet ministara BiH, te da će Parlamentarnoj skupštini BiH biti upućen prijedlog rezolucije o protivljenju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Nakon što su vlade Republike Srpske, FBiH i Unsko-sanskog kantona usvojile deklaracije, kaže Dizdarević, rezolucija u PS BiH trebalo bi da bude dodatni dokument kao izraz protivljenja. Navodi da Hrvatska planira da od 2017. godine počne sa programom zbrinjavanja institucionalnog otpada, koji se sada nalazi u Institutu “Ruđer Bošković” i Institutu za medicinska istraživanja, a od 2025. godine sa realizacijom programa zbrinjavanja 50 odsto radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško.

On je naveo da je prostornim planom Hrvatske za odlagalište i skladištenje predviđena samo jedna lokacija, te da se stav lokalne zajednice uzima u razmatranje, ali nije mjerodavan.

Predstavnici Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske razgovarali su juče u Zagrebu sa predstavnicima hrvatskog ministarstva za zaštitu okoline i prirode, Državnog zavoda za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost i agencije Ekonerg.

Izvor:RTRS

13145328_10208870712315709_243134577_n