Posljednje pripreme pred subotnje proteste ne idu na ruku opoziciji. MUP Republike Srpske uručio im je rješenje prema kome će do sutra morati da smisle putanju kojom će se kretati, a koja se neće poklapati sa putanjom onih koji dođu na miting vladajućih stranaka. Nezadovoljni su odlukom, ali od protesta ne odustaju.

Vladajuće stranke predviđaju da će ih na mitingu podržati oko 30 hiljada ljudi. Iz opozicije za sada računaju na 10 hiljada ljudi koji će u subotu stići u Banjaluku. Ionako uzavrelu atmosferu između dva tabora zapalila je izjava Mladena Bosića o dolasku ekstremističkih grupa iz Srbije.

MUP Srpske donio je odluku da opozicija neće moći da se kreće rutom koju je zamislila na protestima u subotu, od parka “Mladen Stojanović” do Trga Krajine u Banjaluci. Dobili su dozvolu da se okupe u parku kako je i planirano, ali će do sutra morati da smisle novu putanju.

Atmosferu je dodatno podgrijao Mladen Bosić rekavši da ima saznanja da iz Srbije u subotu stižu ekstremističke grupe. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da ima ista saznanja, ali nije imenovao ni grupe, ni koga dolaze da podrže. U ostatku opozicije kažu da ne znaju o kome je Bosić govorio.

Dilemu je riješio Adam Šukalo, a oglasili su se i oni koje je prozvao. Šukalo je rekao da je riječ o Zavetnicima.

Iz organizacije Zavetnici poručuju:”Јedina ekstremistička grupa koju mi kao takvu prepoznajemo je SZP, koji pitanje dolaska na vlast stavlja iznad interesa Republike Srpske”. Navode da iz saveza otvoreno pozivaju na državni udar i da se koristi različitim manipulativnim metodama.

I opozicija i vlast pred subotnje sučeljavanje pozivaju građane da na miran i demokratski način iskažu svoje stavove. Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da će subota biti miran dan i da ništa neće destabilizovati Republiku Srpsku. Osvrnuo se na Bosićevo predviđanje o dolasku ekstremista iz Srbije.

– On daje pravo i legitimitet mnogim tvrdnjama koje su se  ranije čule u Sarajevu, da samo iz Srbije dolaze razne ekstremističke grupe i upućuju ekstremističke prijetnje. U svakom slučaju mislim da treba smiriti sve. Bosić mora da demantuje tu priču – kaže Dodik.

Potpredsjednik SNSD Nebojša Radmanović upitao je ko je još rekao bilo gdje u svijetu da ekstremisti iz Srbije dolaze bilo gdje, osim Mladena Bosića? “Evropa i sav svijet zna da ekstremisti ne dolaze iz Srbije i da tamo ne žive”, istakao je on.

Iz DNS-a negiraju priče koje dolaze iz opozicije da neće učestvovati na mitingu. Apelovali su na sve koji dođu u subotu da podrže bilo koju stranu, da to urade na miran način. Iz Izvorne Srpske pozivaju i vladajuće stranke i opoziciju da otkažu protest i miting, jer se, kako kažu vlast ne brani i ne stiče na ulici.

RTRS