U Prijedoru su održane 23. Međunarodne ulične trke.

Nastupilo je više od 500 takmičara u svim kategorijama.

Ipak, najzanimljivije su bile trke u konkurenciji seniora u kojima je nastupilo 28 takmičara iz Srbije, Kenije i BiH. Atletičar Elzan Bibić iz Novog Pazara bio je najuspješniji u ovoj konkurenciji.

Bibić, inače juniorski prvak Balkana na 3.000 metara, najmlađi je pobjednik trke u Prijedoru. On je kao sedamnaestogodišnjak bio brži od kenijskog trojca na čijem je čelu bio prošlogodišnji pobjednik Žoel Maina Mvange.

– Prijedor je ostavio veoma dobar utisak na mene i ostale trkače – rekao je Bibić.

U kategoriji seniorki učestvavale su 24 takmičarke iz Srbije, Hrvatske i BiH. Teodora Simović iz Novog Pazara bila je najbrža u ovoj konkurenciji. Simovićeva, koja je prošle godine bila drugoplasirana, ove godine je pretrčala 2.000 metara kao najbrža u konkurenciji 24 atletičarke.

– Ovo mi je prva pobjeda u Prijedoru, a peti ili šesti put dolazim u Prijedor od kako se takmičim u seniorskoj konkurenciji. Takmičila sam se sa najboljim trkačima i na ovaj način sam potvrdila kvalitet svojih priprema – rekla je Simovićeva.

Ona je iza sebe ostavila drugoplasiranu hrvatsku atletičarku Mateu Parlov i trećeplasiranu Јasminu Pruginić iz Srbije.

U ukupno 24 trke takmičilo se 2.000 učenika, od kategorije cicibana do seniora, koje je bodrilo više hiljada Prijedorčana.

Tea Oljača (13) iz Novog Grada zauzela je šesto mjesto u seniorskoj konkurenciji.

Promoter ovogodišnje trke koja je održna pod motom “Volim Prijedor” je Dragutin Topić, legendarni srpski atletičar, rekorder u skoku u vis na otvorenom sa rezultatom od 2,38 metara, seniorski šampion Evrope i učesnik pet ljetnih Olimpijada.

Budžet atletske ulične trke iznosio je kao i prošle godine 45.000 KM, a nagradni fond 16.000 KM.

Organizator trke je Atletski klub “Prijedor”, dok je generalni pokrovitelj grad Prijedor, a pokrovitelj Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Vlade Republike Srpske. Ulične trke u Prijedoru samo su jedna od manifestacija kojima se obilježava 16. maj – Dan grada Prijedora.

RTRS