Hor “Ostrava” iz Češke pod vođstvom Petre Rašikove pobjednik je 16. Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila”, dok je nagradu publike dobio hor domaćin, Srpsko pjevačko društvo “Vila” pod dirigentskom palicom Aljoše Novakovića u konkurenciji devet horova iz šest zemalja.

Od ove godine su, osim prve nagrade žirija i nagrade publike, uvedene i povelje za drugo i treće mjesto koje su osvojili “Vila” i Djevojački zbor “Kantus ante omnija” iz Zagreba.

Osim plakete “Zlatna vila”, nagrade za vrhunske domete u horskom pjevanju koju prati novčana nagrada od 5.000 KM, te nagrade publike za koju novčani iznos od 1.500 KM dodjeljuje kompanija “Arselor Mital” Prijedor, žiri u sastavu predsjednik Marko Vatovec i članovi Јasenka Ostojić i Božidar Crnjanski dodijelio je šest posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja.

Pobjednički hor iz Češke osvojio je priznanja za najbolje izvođenje savremenog djela, za dirigovanje i za ukupan scenski nastup, “Vila” za najbolje izvođenje domaćeg djela, Djevojački zbor “Kantus ante omnija” iz Zagreba za najbolje izvođenje djela starog majstora i Hor “Aliluja” iz Beograda za najbolje izvedenu kompoziciju duhovne muzike.

Na Festivalu su nastupili i Mešani pevski zbor Postojna iz Slovenije, Crkveni hor “Sveti Roman Melod” iz Subotice, Kamerni hor “Fandante” iz Mađarske, Niški kamerni hor i Kamerni mješoviti hor “Lola” iz Sarajeva.

Predsjednik Žirija Marko Vatovec pohvalio je organizatora festivala jer se brine da kvalitet bude još i bolji i publiku jer nije često da se na festivalima može pjevati pred divnom i brojnom publikom.

“Za dirigente i horeve nadam se da će nositi lijepe uspomene i da će im iskustvo sa ovog festivala pomoći da napredujete, jer naše je poslanstvo biti uvijek bolji”, poručio je Vatovec.

Obrazlažući odluke žirija, Vatovec je naveo da je za češki hor presudan bio kvalitet programa i dobro odabran program u odnosu na kapacitete hora.

“To je ono što uvijek presudi na takmičenjima jer želite pokazati najbolje od hora i greške, ako je moguće, ne pokazati. To je suština takmičenja”, dodao je Vatovec.

Dirigent pobjedničkog hora Petra Rašikova rekla je da je Hor “Ostrava” dobio poziv za učešće na ovom festivalu od organizatora, koji su prihvatili veoma rado.

“Јako smo srećni što smo dobili prliku da se predstavimo ovdje, a nagrada je najveća satisfakcija”, navela je ona.

Dirigent SPD “Vila” Aljoša Novaković pohvalio je rad žirija i rekao da je nagrada publike bila očekivana.

“Nakon dvije godine pauze izašli smo sa novom ekipom koja je zaista briljirala, a to smo dokazali i time što smo zauzeli drugo mjesto po odluci žirija”, dodao je Novaković.

Izvršni organizator i pokrovitelj “Zlatne vile” je grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a prijatelji festivala NLB Razvojna banka, Fabrika keksa i srodnih proizvoda “Mira” Prijedor i hotel “Prijedor”.

Međunarodni festival horova “Zlatna vila” dio je niza manifestacija kojima se obilježava 16. maj, Dan grada Prijedora.

SRNA

VIDEO: RTRS