Јedan od zahtjeva opozicije sa jučerašnjeg protesta bio je da RTRS ide pod prinudnu upravu, jer smatraju da nije nepristrasna i objektivna.

Ovo je samo kulminacija svega što su lideri opozicionih stranaka do sada izgovorili na račun javnog servisa.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić prije pola godine na konferenciji za štampu vrijeđao zaposlene na Radio-televiziji Republike Srpske na ličnoj osnovi i za to se nikada nije izvinio. I ne samo to – svoje stavove je prije samo dva dana i potvrdio.

U intervjuu BHRT-a ,,20 minuta” nije odstupao od ranije iznesenih mišljenja iako ga je novinarka u nekoliko navrata pokušala ubijediti da je to što je, kao ministar bezbjednosti izjavio, nedopustivo. Na pitanje novinara da li se pojakao zbog  izjave o plastičnoj hirurgiji, Mektić je rekao – Nisam se pokajao. Nisam se pokajao. Јer sam od tog novinara čuo niz nebuloza i gluposti o meni i mom privatnom životu i o načinu na koji radim posao taj.

Uvredama se pridružio i narodni poslanik Adam Šukalo. Tek što je počeo time da se bavi, političku karijeru , izgleda, gradi napadima na javni servis, što je pokazao na konferenciji za štampu prije dva dana.

– Moram da apostrofiram protivzakonitu ulogu RTRS koji svojim informativnim emisijama širi govor mržnje. Pušta naručene novinare koji na gažu u Banjaluku dolaze za nekoliko stotina evra da upravo rade ono što oni spinuju ovih dana da zavade srpski narod, istakao je Šukalo, poslanik Napredne Srpske u NSRS.

Opozicija je u nekoliko navrata zamjerila da nije dovoljno zastupljena u programu RTRS. Da to nije tačno svjedoče i brojni pozivi upućene liderima opozicionih stranaka za gostovanje u našim nedeljnim emisijama, na koje se oni nikada nisu odazvali.

Njihovi stavovi nisu ostali zanemareni ni u dnevno-političkom programu. Uredno smo prenosili izjave i vijesti u našoj centralnoj političkoj emisiji Dnevnik 2, što je lako provjeriti. Njihove uvrede na račun javnog servisa kulminirale su juče na protestu.

– I gledam ovdje na 300 metara od nas jednu fabriku koja radi dan i noć, to je fabrika laži, to je fabrika RTRS, naglasio je Mladen Bosić, predsjednik SDS.

Postavlja se pitanje – da li je tzv.Savez za promjene pokušao ovim Bosićevim izjavama da pozove na linč, ili je samo riješio da se miješa u uređivačku politiku naše kuće? I da li je tzv.Savez za promjene pozivom na prinudnu upravu ponovo prizvao strane supervizore da dođu na Radio-televiziju Republike Srpske?

RTRS