Nakon što su redove opozicionih stranaka napustili Stevandić, Maksimović, Banjac, Dunjić, Mitrović i Stevančević, stižu najave iz vlasti da se sa pojedinim članovima SDS-a vode razgovori o napuštanju tzv. Saveza za promjene i prelasku u vladajuće redove.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je ove informacije – kaže da postoje inicijative određenog broja članova SDS-a o prelasku u skupštinsku većinu. Iz SDS-a odgovaraju – nema rasipanja u stranci.

Da li bi, i koja tri poslanika SDS-a trebalo da promijene dres, i da iz opozicije pređu u poziciju – o imenima se ovih dana licitiralo u medijima. Lider SNSD-a – poručuje razgovori se vode, o imenima je preambiciozno govoriti, ali u SDS-u dobro znaju o kome je riječ.

– U SDS-u imamo razgovore, odnosno imamo inicijative određenog broja ljudi. Mislim da je preambiciozno da vam kažem koja si imena ali i suštini oni to već znaju ko su, rekao je Dodik.

U SDS-u tvrde drugačije- kažu da niko neće napustiti stranku, iako su to želje vlasti iz Banjaluke.

– Gotovo sam siguran da ćemo u lokalne izbore ući stabilno i sa potpuno istim strukturama koja je sada u SDS-u, istakao je Miladin Stanić,poslanik SDS-a u NSRS.

Kako god da se nova priča o prelascima završi činjenica je da je iz tzv. Saveza za promjene u ovom mandatu otišlo ukupno šest poslanika. U SDS-u smatraju da su ova napuštanja stranke rezultat sukoba na lokalnom nivou.

Iako je tzv. Savez za promjene bio najglasniji u prozivanju nekadašnjih članova, na pitanje kako je moguće kupiti lojalne članove ako u njihovim redovima sve funkcioniše – i danas bez konkretnog odgovora.

Јedinu pravu političku kupovinu obavio je Izetbegović u Sarajevu, smatra Nenad Stevandić, nekadašnji nosilac liste SDS-a za Banjaluku, koji je prvi napustio redove ove partije. Kaže – stranka koja odstupi od svoje nacionalne politike, mijenja statut, prilagođava se volji jednog čovjeka, nije lojalna Srpskoj, a jeste Džaferoviću i Izetbegoviću, može očekivati sve češća napuštanja članova.

– Bakir Izetbegović je jedini imao dobru kupovinu. On je kupio rukovodstvo SDS-a dajući im funkcije na nivou BiH, tako da je to jedina prava kupovina, a sve drugo je posljedica toga, naglasio je Nenad Stevandić, samostalni poslanik SDS-K.

Dodik je istakao da SDS danas ima manji broj poslanika nego što je imao u prošlom sazivu NSRS-a.

– To govori o debaklu politike koju oni vode, dodao je Dodik.

Podsjećamo, opoziciju su prvi napustili Vojin Mitrović i Ilija Stevančević. Danas, mnogi saglasni da će spisak onih koji izlaze iz opozicije uskoro biti i duži.

RTRS