Najbolji svjetski teniser, Novak Đoković, rekao je u intervjuu za “Figaro” da je ponosan što je Srbin.

Na pitanje koliko mu znači što je “simbol nove Srbije“, kako je formulisao novinar, Novak je odgovorio:

“Čast mi je i privilegija da predstavljam svoju zemlju gdje god da budem. Teniser može da bude primjer djeci u Srbiji, ali i bilo gdje drugo. Moja zemlja prošla je kroz mnoge teškoće u posljednje tri decenije i zaista cijenim tu ulogu koju sport omogućuje, da se zemlja predstavlja na drugačiji način. Kroz sport mogu da pokažem karakter i snagu Srba, snagu koja nam je omogućila da prebrodimo teške periode rata i sankcija. Ponosan sam što sam Srbin i ponosan sam na to što me zemljaci vide kao uzora svojoj djeci. Trudim se da uvijek imam to na umu, jer to nosi i veliku odgovornost. Pokušavam da budem svjestan da ono što radim na terenu i van njega ima uticaj.”

Na pitanje da li se nekada osjeća kao robot, mašina ili superheroj, Novak je odgovorio:

“Oh, ne, ništa od toga, volim da provodim vrijeme u prirodi. Volim da gradim stvari od temelja, da isprobavam nove ideje i da postavljam neke temelje, nešto što će ostati iza mene… Nikada nisam bio ’jak’ sa kompjuterima, tehnologijom, više volim da sam u realnom životu. Nema tajne moje hladnokrvnosti, to je rezultat dugog procesa sazrijevanja i kao čovjeka i kao igrača. To je došlo sa iskustvom igranja mečeva na visokom nivou – želja za pobjedom i postizanjem ciljeva omogućuje mi da pronalazim nove motive i inspiraciju“.

Novinara francuskog lista zanimao je i Đokovićev odnos prema Francuskoj:

“Živim u Monaku na jugu Francuske, okružen sam njenom kulturom i načinom života. Znam francuski, sljedeći intervju može da bude na vašem jeziku. Profesionalno, ovdje sam imao mnogo uspjeha – svoju prvu veću titulu uzeo sam u Mecu 2006. godine, a na Rolan Garos sam tri puta igrao finale, prošao kroz emocije sa publikom, naročito prošlogodišnja ceremonija koja me je dirnula. Te ovacije koje sam dobio poslije poraza, taj trenutak bio je jedan od intenzivnijih u mojoj karijeri“.

Na molbu da uporedi tenis sa sportovima poput šaha ili boksa, kao i sa pozorišnom predstavom, Đoković je rekao:

“Odlično pitanje, u tenisu možda ima sve tri stvari. To je intenzivna bitka, ali bez kontakta, moraš da pobjediš protivnika tehnički i strateški, a možda je malo i kao komedija, jer moraš da vodiš računa o govoru tijela. Moraš da pokušaš da razumeš slabosti svog protivnika, a da pri tom ne otkriješ svoje. Istovremeno je to i unutrašnja borba, pronalaženje mira“.

Žrijeb za Rolan Garos na programu je u petak od 11.30 časova, a turnir počinje u nedjelju. Nole kaže da je naučio da se nosi sa pritiskom koji nosi breme favorita.

“Prolazim kroz najljepše godine svoje karijere i zahvaljujući tome stalno osjećam da sam favorit i da je na meni pritisak. Ipak, naučio sam da živim sa tim, privilegija je biti u takvoj situaciji, jer je to nagrada za sav trud koji sam uložio. Cijenim taj pritisak“, zaključio je Đoković, koji uskoro puni 29 godina.

Press