Narodna skupština Republike Srpske očekuje od srpskih predstavnika u institucijama BiH da iskoriste sva raspoloživa pravna i politička sredstva da ne dođe do objavljivanja netačnih podataka o popisu stanovništva u BiH.

“Narodna skupština Srpske očekuje od srpskog člana Predsjedništva BiH, srpskih članova u Savjetu ministara i svih predstavnika Republike Srpske u parlamentu BiH da, u skladu sa Ustavom i zakonom, iskoriste sva raspoloživa pravna i politička sredstva da ne dođe do objavljivanja netačnih podataka o popisu stanovništva, bez saglasnosti entitetskih statističkih zavoda i konsenzusa unutar Centralnog popisnog biroa”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je nedopustivo to što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić, bez saglasnosti Zavoda za statistiku Srpske i dogovora u okviru Centralnog popisnog biroa, samovoljno donio odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH.

“Način na koji je direktor Agencije za statistiku BiH donio odluku koja je problematična sa stanovišta i srpskog i hrvatskog naroda, potvrđuje da u BiH ne postoji međusobno povjerenje, konsenzus i da je teško ostvariti zajednički suživot, bez koga nema prosperitetne i sigurne budućnosti na ovim prostorima”, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Od predstavnika Zavoda za statistiku Srpske, Narodna skupština Republike Srpske traži da i dalje aktivno učestvuju u obradi podataka i da postupaju u skladu sa zakonom, dosljedno poštujući međunarodne standarde i metologiju koja se koristi prilikom određivanja stalnog stanovnika, a uvažavajući član 40 Zakona o popisu stanovništva.

“Naglašavamo da preglasavanje, donošenje jednostranih odluka, kršenje zakona i standarda, kao što je učinjeno prilikom donošenja odluke o jedinstvenom programu obrade podataka popisa grubo narušava uspostavljene odnose i saradnju u BiH”, navodi se u saopštenju.

Iz Narodne skupštine Republike Srpske naglašavaju da je dosljedno poštovanje međunarodnih standarda i metodologije i Zakona o popisu važno da bi se dobili tačni podaci koji su neophodni zbog planiranja, razvoja, evropskih integracija i ukupnog života u Srpskoj i BiH.

SRNA