Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić samtra da je katastrofalna, prije svega sa političkog aspekta, odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, koja je donesena bez saglasnosti entitetskih zavoda i ističe da se ovim u BiH ponovo pokušava uvesti preglasavanje.
Ivanić je rekao Srni da je potpuno jasno da unutar BiH neće imati legitimitet ovakav popis, budući da će, prema spornoj odluci, 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

“Ponovo preglasavanje, koje se uvodi u BiH umjesto konsenzusa, i ponovo neka vrsta koalicije bošnjačkih i hrvatskih političkih predstavnika, uz blagu podršku međunarodnih institucija”, naveo je Ivanić.

Prema njegovim riječima, popis je ovom odlukom ponovo vraćen kao ključna politička tema, a rezultati će to sasvim sigurno postati.

Ivanić kaže da to nije dobro za dugoročnu budućnost BiH, pogotovo za realnu primjenu ovog popisa.

“To je strašna greška. Trebalo je imati puno više živaca i spremnosti na razgovore i kompromise nego ovo što je urađeno. Negativne posljedice toga tek ćemo imati priliku da vidimo”, rekao je Ivanić i dodao da je, uz to, stepen međusobnog povjerenja u BiH, nakon ovakvog donošenja odluka, možda i najniži u posljednjih nekoliko godina.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić donio je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez saglasnosti entitetskih zavoda.

Jukić je na konferenciji za novinare u Sarajevu saopštio da će prema ovoj odluci 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

SRNA