Viši sud u Novom Sadu donio je odluku da su ispunjene sve pretpostavke da BiH bude izručen odbjegli osuđenik Goran Suvara, rekla je portparol ovog suda Izvana Karapandžić.

Ona kaže da je novosadski sud ovaj predmet proslijedio Ministarstvu pravde Srbije radi donošenja konačne odluke o izručenju.

Karapandžićeva je navela da je iz BiH, u okviru produženog roka, stigla molba za izručenje Suvare, koji je uhapšen 7. aprila u Novom Sadu, ali da je, u međuvremenu, i Suvara zatražio da bude izručen po pojednostavljenom postupku.

“Veće Višeg suda u Novom Sadu donelo je zatim utvrdilo da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje po pojednostavljenom postupku i predmet je prosleđen Ministarstvu pravde Srbije radi konačne odluke o izručenju”, rekla je Karapandžićeva.

Ona je ukazala da su svi dalji postupci, uključujući i sam postupak izvršenja ekstradicije u daljoj nadležnosti Ministarstva pravde Srbije.

Suvara se od 7. aprila nalazi u ekstradicionom pritvoru u Novom Sadu, nakon što je uhapšen po međunarodnoj Interpolovoj potjernici iz Sarajeva.

BiH je inicijalno imala rok od 18 dana da dostavi molbu za izručenje Suvare, ali je 25. aprila zatražila i dobila produženje roka do 40 dana, računajući od dana hapšenja.

Goran Suvara je u Republici Srpskoj optužen za pet krivičnih djela, a pravosnažno je osuđen za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Okružni sud u Banjaluci raspisao je međunarodnu i centralnu potjernicu za Suvarom 14. maja 2015. godine.

SRNA