Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Јedinice za specijalne operacije (ЈSO), koji je zbog ubistva premijera Zorana Đinđića osuđen na 40 godina zatvora, tvrdi da je režim DOS-a 2001. godine naplatio pet miliona dolara za hapšenje bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, prenosi današnji Informer.

U intervjuu nedjeljniku Ekspres, čiji dio prenosi Informer, a u cjelini će biti objavljen u petak, Ulemek tvrdi da je u javnost namjerno puštena informacija da su Miloševića hapsili pripadnici “zemunskog klana”, jer je to bio jedini način da se naplati milionska ucjena koju je SAD svojevremeno raspisala za Miloševićem.

Naime, da se znalo da su Miloševića uhapsili nadležni državni organi ne bi bilo osnova za isplatu pet miliona dolara.

Ulemek tvrdi da je informacija da je u hapšenju Miloševića učestvovao zemunski klan klasična podmetačina, smišljena mnogo ranije.

On dodaje i da je njegovoj jedinici izričito naređeno da bude u civilnoj odjeći, sa fantomkama.

“Nas su poslali u civilnoj odjeći umjesto u uniformama za intervenciju koje smo uvijek nosili prilikom angažovanja. Trebalo je da te noći glumimo zemunce. A taj famozni zemunski klan u to vrijeme nije ni postojao. Grupa oko Dušana Spasojevića nastaje tek u avgustu 2002. godine, kada se Spasojević razišao sa njegovim dotadašnjim šefom Čumetom”, naveo je Ulemek.

Legija navodi i da je u noći hapšenja Miloševića neko pokušao da izazove opasan sukob vojske i policije.

“Јedinica nije imala nikakve veze sa sramnim činom hapšenja predsjednika. Јedini zadatak ЈSO te noći bio je da preuzme obezbjeđenje objekta vile ‘Mir” pošto je vojska dobila nalog da se povuče i prepusti taj objekat MUP-u. Naravno, neko je te noći namjerno htio da izazove oružani sukob između vojske i ЈSO. Samo hladne glave nas nekolicine su to spriječile”, tvrdi Ulemek i dodaje da je naređenje za napad dao tadašnji šef Državne bezbjednosti Goran Petrović.

Ulemek navodi i da se te noći vidio sa Miloševićem i kasnije omogućio mirnu komunikaciju između njega i nadležnih organa, koji su, kaže, na razgovor poslali Čedomira Јovanovića, što ocjenjuje kao čist cinizam.

Tanjug