Predsjednik Srpskog komiteta 300 Dejan Lučić ocijenio je da je iz straha donesen zaključak u Predstavničkom domu BiH, na prijedlog SDS-a, da Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH ispita navode iznesene na RTRS o navodnom učešću Minnstarstva bezbjednosti BiH, OBA, kao i nekih stranih obavještajnih službi u organizaciji protesta opozicije u Banjaluci 14. maja.
“Zaključak je donesen zato što su preplašeni i zato što će se otkriti tragovi turske obaveštajne službe, a iza turske obaveštajne službe nalazi se engleska obaveštajna služba”, rekao je Lučić Srni.

On je dodao da “Turskom vlada tajno društvo ‘Donmeh’, čiji je igrač /turski predsjednik Tajip/ Erdogan”, koji, tvrdi Lučić, “uopšte nije Turčin, nego Jevrej”.

“Moja izjava je vrlo precizna i jasna, a naravno da vi ne možete da otkrijete tajne aktivnosti tajnih službi kao novinari ili možete samo da ih prepoznate. A prepoznajete ih samo po načinu rada kako su radili u drugim država i vršili razne prevrate u drugim država, prije svega 5. oktobra u Beogradu, a onda nastavili u Ukrajini i drugim državama”, naglasio je Lučić.

On je naveo da se taj rad prepoznaje po metodologiji i da dobar analitičar, prepoznaje pojave prevrata u određenim sredinama kada se pojave.

Lučić je ocijenio da obavještajna i kontraobavještajna služba BiH ne rade kako treba, odnosno ne rade uopšte.

“Da li je obaveštajna ili kontraobaveštajna služba uhvatila za poslednjih 20 godina nekog špijuna iz Turske, Engleske, Amerike, Irana? Kakva je sudbina hapšenih vehabista koji su odmah pušteni nakon toga?”, upitao je Lučić.

On smatra da je cilj da se Republika Srpska ukine.

“Cilj je uništavanje Republike Srpske, a Srpsku hoće da odrade rušenjem svega što imate. Svi su njima krivi. Oni bi želeli sve medije da kontrolišu kao što su kod nas manje-više svi mediji pod kontorlom”, rekao je Lučić.

Predstavnički dom parlamenta BiH, na prijedlog SDS-a, usvojio je zaključak kojim se zadužuje Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH da ispita navode iznesene na Javnom radio-televizijskom servisu RTRS o navodnom učešću Minnstarstva bezbjednosti BiH, OBA, kao i nekih stranih obavještajnih službi u organizaciji protesta opozicije u Banjaluci 14. maja.

U obrazloženju zaključka se navodi da brojni medijski napisi objavljeni u programu RTRS-a i SRNE, te pojedinim medijskim kućama u regionu, kao i izjave najviših funkcionera u Republici Srpskoj i eksperata za bezbjednost, ukazuju da su “raspolagali saznanjima da su u organizovanje protesta Saveza za promjene u Banjaluci involvirane strane obavještajne službe, a da su među njihovim domaćim eksponentima generalni direktor OBA Osman Mehmedagić i najviši funkcioneri BiH”.

SRNA