Popiti jedno ili dva pića za vreme praznika s kolegama je u redu, ali započeti vezu s kolegom ili koleginicom, ili još gore sa šefom ili šeficom, nešto je potpuno drugačije.

Takvom vezom rizikujete posao, a ako ne znate pravila, možete zaploviti nepoznatim vodama.

Specijalistkinja za veze Karen Gejtli iz Viktorije rekla je da postoji minštvo pravila koje morate da ispunite ukoliko želite da započnete romansu s kolegom ili koleginicom, a da ne nanesete štetu ni sebi ni drugima.

Obostrana osećanja

Pre nego što počnete da razmišljate o zajedničkoj budućnosti, uverite se da oboje osećate isto. Ne glumite “teško osvojivu tvrđavu” jer će ga/je to odbiti. Ukoliko samo želite dobar provod, budite pažljivi i ne ostavljajte tragove niti slomljena srca. Ukoliko je u pitanju vanbračna afera, mislite na to da će vas kolege manje poštovati ukoliko saznaju za vašu avanturu.

Učinite da uspe

Ako se slučajni poljubac na novogodišnjoj zabavi pretvori u nešto ozbiljnije, pazite kako ćete kontrolisati vašu romansu u kancelariji. Dok faza “medenog meseca” ne prođe, nipošto nemojte dozvoliti da to utiče na posao, vaše poslovne obaveze i vreme koje morate da posvete firmi. Takođe, pazite da ne uznemiravate druge. Javni znakovi flerta ili strasti su retko dobro prihvaćeni. Uprkos tome što ste uzbuđeni, mislite na to kako će drugi reagovati na vaše ponašanje. Ako veza krene nizbrdo, sačuvajte to za sebe. Nemojte da prenosite negativnu energiju na kolege.

Pravilnik firme

Mnoge firme imaju pravilnike kojima štite svoj posao i zaposlene. Neke firme potpuno zabranjuju romantičnu vezu između kolega upravo zato što smatraju da bi to moglo da nanese štetu poslu i da zaljubljeni zaposleni ne bi prijavili svog partnera u slučaju da nešto ne uradi kako treba. Ukoliko vezu tajite i ona postane ozbiljna, verovatno ćete morati da donesete odluku i da li da menjate posao i stan.

B92