Opštinski odbor Srpske demokratske stranke Prnjavor saopštio je danas da posjeduje dokumente i saznanja koji svjedoče o, kako navode, nečasnim postupcima i kriminalnim radnjama u otadžbinskom ratu odbornika PDP-a u Skupštini opštine Prnjavor i nekadašnjeg predsjednika lokalne skupštine Brane Žunića.

U saopštenju se precizira da se “Žunić tokom proteklog rata nečasno ponio prema ratnim vojnim zarobljenicima i njihovim porodicama, te da je sa puncem Stefanom Mireckejevim učestvovao u pokušaju razbojničke ucjene, što je kao takvo okarakterisao i njemački sud u Štutgartu, pred kojim je vođen postupak 1995. godine”.

zunic pdp

“U obrazloženju presude gospodinu Mireckeju jasno se navodi da je Brano Žunić u februaru i martu 1994. godine zvao porodice ljudi koji su bili zatvoreni i njemu dostupni, te da je tražio novčanu iznudu od ukupno 30.000 njemačkih maraka da oni ne bi bili zlostavljani, mučeni i ubijeni. Pored ovoga, Žunić je prijetio i njihovim porodicama u Njemačkoj. Kao epilog svega došlo je do Žunićevog hapšenja 2009. godine”, tvrde iz OO SDS Prnjavor.

U saopštenju se dodaje da je Žunić na saslušanju u Štutgartu 23. marta 2009. godine priznao učešće u ovom djelu, te da je kao opravdanje naveo da je kao poluhrvat bio izložen pritiscima i da je sve učinio po nagovoru ili prisili svog nadređenog Duška Zorića, borca VRS.

“Da su ovo bezočne laži dokazuje činjenica da je Duško Zorić poginuo u avgustu 1993. godine, više od pola godine prije Žunićevih ucjena”, tvrde u prnjavorskom SDS-u, za šta su kao dokaz novinarima predočili izvod iz matične knjige umrlih.

OO SDS najavio je da će zatražiti održavanje posebne sjednice Skupštine opštine Prnjavor, da se javnim saopštenjem oglasi opštinska Boračka organizacija zbog blaćenja imena poginulog borca i VRS, te da istražni organi Republike Srpske i BiH provedu opsežnu istragu o ovom slučaju.

“Od rukovodstva PDP-a traži se da sa funkcije predsjednika OO te stranke u Prnjavoru smijeni Žunića kako se ne bi narušavao ugled Saveza za promjene, a od Žunića da podnese ličnu ostavku”, navedeno je u saopštenju.

Odgovarajući na optužbe iz SDS-a Žunić je izjavio Srni da je riječ o “političkom cirkusu” i da je motiv svega njegovo neutralisanje i diskvalifikacija zbog izostanka podrške sadašnjem načelniku opštine Siniši Gatariću za još jedan mandat.

“Mislim da imam obavezu da ukazujem na zloupotrebe iz budžeta, nisam pobornik i zagovornik politike koju je SDS provodila protekle četiri godine, zbog čega sam im postao `trn u oku`”, kaže Žunić.

On je istakao da od nadležnih državnih organa ima uvjerenja da se protiv njega ne vodi krivični postupak i da nije osuđivan.

“Ljudima iz SDS-a bih poručio da ćemo se vidjeti na sudu, gdje će imati priliku da iznesu sve argumente koje imaju protiv ovih dokumenata koje posjedujem”, rekao je Žunić.

SRNA