Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da će od Savjeta ministara BiH zatražiti da stavi van snage odluku direktora Agencije za statistiku Velimira Јukića o objavi popisa i da se ovaj proces dalje nastavi onako kako je Savjet ministara BiH prvobitno zamislio.

– Mi ćemo od Savjeta ministara BiH tražiti da stavi van snage odluku, a parlament je najveći zakonodavni organ koji donosi odluku ko šta treba da uradi – rekla je Majkićeva novinarima u pauzi današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma.

Ona je naglasila da ne može direktor Agencije za statistiku donijeti sam odluku koju treba da donese direktno sa dva zamjenika.

Majkićeva kaže da ne zna šta se može očekivati od nastavka hitne sjednice posvećene Odluci o usvajanju Јedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić.

– Niko od nas koji smo inicijatori današnje sjednice nije mogao da pretpostavi da se u najvišem zakonodavnom tijelu ne povede rasprava o ozbiljnoj stvari, tim prije što je javnost zasuta informacijama, ali još više zbog toga što je Savjet ministara BiH o tome svemu dobro upoznat i da je parlamentarna većina dogovorila da se ne ide po svaku cijenu i da se, ukoliko treba, izmijeni Zakon ili da se donošenje odluke o objavi rezultata popisa pomjeri iza lokalnih izbora – rekla je ona.

Makićeva je podsjetila da je to zaključak parlamentarne većine, a onda je “odjednom stigla naredba da se to uradi ovako kako je urađeno”.

Prema njenim riječima, iza toga stoji HDZ, jer je njihov predstavnik direktor Agencije za statistiku, a sigurno je to vezano i za zakon o igrama na sreću koji treba da se donese na nivou Federacije BiH.

– Sačekaćemo da se to stavi u kontekst i onda ćemo znati šta je ko kome isplaćivao ovakvom odlukom – istakla je ona.

Majkićeva naglašava da se nakon toliko godina kada se organizuje popis, tri do četiri godine radi na zakonu, a onda se dolazi do postojeće situcije, što šalje loš znak iz BiH.

SRNA