Grad Prijedor raspisao je javne pozive za dodjelu 50.000 KM podsticaja za izgradnju objekata i nabavku opreme za voćarstvo, stočarstvo i sisteme za navodnjavanje.

Korisnici podsticaja su obavezni da, u odnosu na iznos koji im bude odobren, učestvuju sa jednakim novčanim sredstvima.

Za podršku izgradnji skladišnih objekata i nabavci opreme za voćarsku proizvodnju, koja podrazumijeva sufinansiranje freza, mulčera, atomizera i rotacionih kosa, namijenjeno je 20.000 KM iz gradskog budžeta.

Podsticaje mogu koristiti voćari koji posjeduju traktor i voćnjak intenzivnog zasada jedne voćne vrste jabučastog i koštičavog i jezgrastog voća, minimalne površine od jednog hekatra, odnosno 0,3 hektara intenzivnog zasada jedne voćne vrste jagodičastog voća, vinove loze ili aronije i borovnice.

Za podršku uvođenju sistema za navodnjavanje, koja podrazumijeva sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje po sistemu “kap po kap”, predviđeno je 20.000 KM – za bačve kapaciteta 1.000 litara i za crijeva za navodnjavanje dužine 500 metara.

Podsticaje mogu koristiti poljoprivrednici koji obavljaju plasteničku proizvodnju na površini većoj od 200 metara kvadratnih i oni koji obavljaju proizvodnju jedne povrtlarske kulture na otvorenom, na površini većoj od 0,3 hektara.

Za podršku izgradnji štalskih objekata i nabavci opreme u stočarskoj proizvodnji predviđeno je 10.000 KM za sufinansiranje nabavke muznih aparata.

Podsticaje mogu koristiti stočari koji imaju najmanje pet muznih grla i koji proizvedeno mlijeko predaju mljekari.

Јavni pozivi objavljeni su u posljednjem broju lokalnog sedmičnika “Kozarski vjesnik” i na zvaničnom sajtu gradske uprave www.prijedorgrad.org, a dodatne informacije zainteresovani mogu da dobiju u Odjeljenju za privredu i poljoprivredu grada Prijedora.

Rok za podnošenje prijava je 30. jun.

SRNA