Univerzitetski profesor Emil Vlajki poručio je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da su Kazani simbol genocida koji je izvršen nad Srbima u Sarajevu i dodao da bi prije kritika na račun Banjaluke trebalo da “sredi stvari u svom ataru”, jer u FBiH od 34 odsto Srba prema popisu iz 1991. godine sada živi ispod pet odsto.
“Izetbegović neka se dobro informiše što se tamo istinski dešavalo, jer su Kazani duboka jama pored Sarajeva gdje su, kao i u jamama Jadovna, bacali ubijene Srbe”, saopštio je Vlajki.

On podsjeća da su nakon svakog ubistva u Kazanima bacane zapaljene automobilske gume, kreč i tekući beton.

“Iz Kazana, uprkos tome, izvađeno je šezdesetak ostataka tijela, ali je broj, prema procjenama patologa Haškog tribunala Zorana Stankovića, prelazio nekoliko stotina”, saopštio je Vlajki i dodao da su muslimanske vlasti 2002. godine minirale tu jamu kako bi se onemogućila dalja istraga.

On je istakao da bi bilo dobro da Izetbegović, prije nego što uputi kritiku Banjaluci zbog etničkog čišćenja, prioritetno “raščisti stvari u svom ataru”, pošto je već najavio posjetu Kazanima kao simbolu srpskog stradanja u Sarajevu.

“Kazani su simbol genocida koji je izvršen nad Srbima u tom gradu, o čemu niko ni riječ da zucne. U njemu je, prema muslimanskim izvorima, neselektivno ubijeno barem 2.000 do 3.000 Srba samo zato što su bili Srbi”, naglasio je Vlajki, koji je i predsjednik Partije ekonomske i socijalne pravde.

Vlajki je dodao da se Izetbegović sjetio da je komparacija Banjaluke sa Blajburgom “malo pretjerana”, te je masovne egzekucije Hrvata i Bošnjaka zamijenio u svojoj nedavnoj izjavi sa njihovim masovnim protjerivanjima.

“Iako ima tu istine, `zaboravio` je da u Federaciji od 34 odsto Srba prema popisu iz 1991. godine, sada živi ispod pet odsto, da je broj `nestalih` Hrvata iz Federacije jednak broju `nestalih` Hrvata u Srpskoj, kao i da je sada, po njegovim statistikama, uprkos etničkom čišćenju, broj Bošnjaka u Srpskoj daleko, daleko veći od onog prije posljednjeg rata, a biće, kako stvari stoje, još veći”, smatra Vlajki.

U saopštenju Vlajki navodi da je Blajburg u neonacističkoj verziji postao simbol represivnosti “komunističkog totalitarizma” nasuprot “miroljubivom ustaštvu”.

“Konačno, što je par stotina hiljada pobijenih Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista u Jasenovcu, prema nekoliko hiljada streljanih ustaša koji su se i nakon kapitulacije fašističkih snaga 1945. godine na `Križnom putu` oko Blajburga nastavili boriti protiv Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i time grubo kršili pravila međunarodnog ratovanja”, saopštio je Vlajki.

On je podsjetio da je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić relaciju između Blajburga i Jasenovca opisao na način da “niko od pobijenih u Jasenovcu nije kriv za nastradale u Blajburgu, ali su mnogi streljani u Blajburgu krivi za pobijene u Jasenovcu”.

“Ako `zaboravimo` fašističke karakteristike vojnika streljanih na ‘Križnom putu’ čiji je Blajburg simbol, ispada, prema Komarici i inima, da su u Banjaluci vršena masovna streljanja Hrvata i Bošnjaka od 1992. do 1995. godine. Pošto je to očigledna laž, onda se čovjek pita čemu ova ratnohuškačka komparacija”, saopštio je Vlajki.

On navodi da baš kao što je u starom Rimu jedan senator, ma šta god da je pričao, završavao svoj govor riječima da “Kartaginu treba uništiti”, tako i “sadašnji Rimljani” kao papige ponavljaju da Srpsku treba uništiti i da su u tu svrhu sve laži dozvoljene.

SRNA