Predsjednik PDP-a Branislav Borenović najavio da će PDP, ako se narednih sedmica ništa značajno ne promijeni u vezi sa problemom popisa, podržati održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će to pitanje biti do kraja otvoreno.Borenović kaže da to podrazumijeva “razbijanje” raznih teorija zavjere kako se došlo u situaciju koja može imati dugoročne posljedice po unutrašnje odnose u BiH.

On je ocijenio farsom pokušaj uvođenja nerezidenata u popis stanovništva u BiH, čime je stvorena situacija koja može imati dugoročne posljedice za unutrašnje odnose u BiH.

“Ako hoćete vještački da uvedete u popis 200.000 građana, što je oko šest odsto populacije, uglavnom Bošnjaka, vi dajete potpuno pogrešne podatke i dovodite do farse nešto što je trebalo da bude statistički pokazatelj za ekonomski razvoj Republike Srpske i BiH”, rekao je Borenović novinarima u Bijeljini.

On ističe da je postojao dogovor sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da se ide sa kompromisom, a ako ga ne bude ići će se sa promjenom zakona i prolongiranjem objave popisa na nekoliko mjeseci da bi bio postignut bazični konsenzus, na čemu počiva BiH.

Prema njegovim riječima, kada to nije urađeno, s pravom se žestoko reaguje i tako će biti nastavljeno.

“Imamo mnoge mehanizme kako da se izborimo koje nam je dao Ustav BiH i nećemo prezati od toga. Ili ćemo se ponašati korektno na bazi konsenzusa i dogovora, kako priliči BiH, ili ćemo da varamo jedni druge, pa da vidimo gdje će se sve završiti”, poručio je Borenović.

SRNA