Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu najavio je poteze koje će ruska vojska sprovesti radi podizanja borbene gotovosti na najviši mogući nivo

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je održavanje 2.000 vojnih vježbi do kraja ove godine kako bi unaprijedio borbenu gotovost.

Ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas nakon sastanka sa vrhovnim oficirima vojske Rusije da će posebna pažnja biti usmjerena na obuku taktičkih borbenih jedinica vojske, obuku padobranaca, pilota i mornarice.

On je istakao da se vojska oslanja na ratna iskustva stečena u Siriji kako bi unaprijedila obuku, prenosi AP.

Šojgu je najavio da će vojne vježbe na Kavkazu, zakazane za septembar 2016. godine biti najveće ove godine.

Vojne vježbe će obuhvatiti zajedničke manevre sa Belorusijom, Mongolijom i drugim zemljama.

Prema njegovim riječima, ruska vojska široko koristi iskustvo u radu protivavionskih raketnih sistema koje je stečeno u Siriji.

„U procesu obuke široko se koristi iskustvo u radu vazduhoplovnih sistema i protivavionskih raketnih sistema, koji su stečeni u borbama na teritoriji Sirije”, rekao je ministar.

Ranije je ministar već izjavio da Ministarstvo uvodi „nove oblike i načine borbene obuke“ na osnovu iskustva operacija u Siriji. Osim toga, zamjenik ministra odbrane Rusije Jurij Borisov izjavio je da je iskustvo vojnih dejstava u ovoj zemlji biti uključeno u razvoj novog državnog programa naoružanja.

Rusija je pokrenula operaciju protiv terorista u Siriji 30. septembra 2015. godine, dejstvujući na zahtjev sirijskog predsjednika Bašara el Asada. Glavni dio ruskih vojnika izašao je iz Sirije sredinom marta, međutim vazdušno-kosmičke snage RF nastavile su borbu protiv terorista i nakon toga, kao na primjer, tokom oslobođenja Palmire.

Tokom operacije u Siriji korišćen je čitav niz najnovijih aviona i helikoptera. Na Bliski istok takođe je bio prebačen raketni sistem S-400 Trijumf.

On je naglasio da će velika pažnja biti posvećena na pripremi taktičkih grupa u sastavu jedinica vojske za dejstva na operativnim pravcima i obavljanju utvrđenih individualnih pokazatelja o plovidbi i naletu posada, dužini praktične vožnje i skokovima sa padobranom.

Informer