BiH u budućnosti ima tri mogućnosti – da bude održana sadašnja ustavna struktura sa dva entiteta i tri konstutivna naroda, zatim da bude centralizovana, što priželjkuju SAD i Njemačka, i da Republika Srpska postane nezavisna.

Američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer smatra da je BiH fiktivna država koja nema osnovnih elemenata i da Republika Srpska ima pravo da odlučuje o svim važnim pitanjima – političkim, ekonomskim i socijalnim.

“Situacija u BiH ne mijenja se godinama, jer je etničko pitanje dominantno, a podjele sve veće. Posljednja dešavanja u uzavrelom ‘bosanskom proljeću’, među kojima je i odluka o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva, samo su produbila krizu”, rekao je Mejer u intervjuu Srni.

On ističe da se mora imati u vidu činjenica da je BiH, sa sadašnjom ustavnom strukturom, nastala uz ogromnu podršku EU i SAD, da bi služila njihovim interesima, a ne svojih građana.

“BiH u budućnosti ima tri mogućnosti. To je da bude održana sadašnja ustavna struktura sa dva entiteta i tri konstutivna naroda, zatim da bude centralizovana, što priželjkuju SAD i Njemačka, i da Republika Srpska postane nezavisna”, ocijenio je Mejer.

Prema njegovom mišljenju, BiH nije formalno podijeljena, ali suštinski ne funkcioniše kao država.

Mejer podsjeća da od 2006. godine postoje težnje za organizovanjem međunarodne konferencije “Dejton dva” na kojoj bi bila promijenjena ustavna struktura BiH.

“To nije moguće uraditi, jer SAD sve manje pažnje posvećuju zapadnom Balkanu. Sigurno je da ni Republika Srpska ne bi učestvovala u promjeni ustavne strukutre BiH, jer je aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazma osnova za postojanje Srpske”, pojašnjava Mejer u intervjuu Srni.

On upozorava da bi u nekim novim ustavnim promjenama postojao rizik da Republika Srpska izgubi nadležnosti koje ima.

“Republika Srpska ima određenih problema, ali je sigurno uspješnija politička i ekonomska zajednica od Federacije BiH. Zbog toga ne smije pristati na ustavne promjene, a nema ni objektivnih razloga za tako nešto”, ocijenio je Mejer.

On naglašava da je realnost, u kojoj funkcioniše BiH, Dejtonski mirovni sporazum.

“Ustavne promjene kakve priželjkuju Bošnjaci u BiH nisu moguće. U prilog ovome ide i činjenica da Republika Srpska ima blisike odnose sa Rusijom, ali i zbog političke stagnacije u FBiH”, rekao je Mejer.

Govoreći o problemu koji je u BiH izazvan zbog donošenja odluke o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva, Majer navodi da je ovakva odluka donesena zbog političkih interesa.

“Ovakva odluka je donesena zbog etničkog pitanja koje je u BiH dominanto. Statističkom manipulacijom želi se podržati određeni političi stav koji je opasan za Republiku Srpsku, jer je njegov cilj promjena ustavne strukture BiH”, dodao je Majer.

On napominje da Republika Srpska mora voditi računa o svojim interesima i ne gledati šta žele Vašington ili Brisel.

“Sve važne odluke za Republiku Srpsku ne donose se nigdje u inostranstvu ili Sarajevu, nego samo u Banjaluci. Zbog toga se moraju znati i biti precizirani svi važni ciljevi”, kaže Mejer.

Komentarišući bezbjednosnu situciju u BiH i regionu zapadnog Balkana, Mejer je rekao da postoji ozbiljan problem islamskog radikalizma.

On ocjenjuje da je problem radikalnog islama posebno izražen na Kosovu i u BiH i navodi da sve finansijski podržava Saudijska Arabija.

“U FBiH postoji izražen problem radikalnog islama, protiv koga se institucije moraju zajednički i predanije boriti. Suštinsko pitanje je da li to istinski žele”, zaključio je Mejer u intervjuu Srni.

SRNA