U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba slika akademskog slikara iz Podgorice Darka Đurovića koji pripada najmlađoj generaciji crnogorskih nadrealista.
Direktor Muzeja Zoran Radonjić istakao je, otvarajući izložbu, da je ovaj autor dobio mogućnost da se predstavi prijedorskoj publici, zahvaljujući izboru Umjetničkog savjeta ove ustanove.

“Likovnost radova ovog autora je nesporna, a i sam sadržaj je prilično zanimljiv jer nešto poput ovog nadrealizma, odnosno realnih oblika u nerealnim odnosima tog fantastičnog slikarstva nije baš česta pojava u našim muzejima i galerijama. Vjerujem da će ova izložba publici biti interesantna”, rekao je Radonjić.

Autor izložbe Darko Đurović pojasnio je da je tema kojom se bavi njegovo slikarstvo u stvari iracionalno ponašanje čovjeka.

“Time sam se usmjerio ka mogućnosti etimološkog predstavljanja različitih ponašanja ljudi i iracionalnosti vremena”, rekao je Đurović.

On se prijedorskoj publici, i uopšte likovnoj publici u Republici Srpskoj, predstavlja prvi put, i to sa 18 slika rađenih tehnikom ulje na platnu.

Kustos Muzeja Kozare Aleksa Milić ističe da se slikarstvo Darka Đurovića može sagledati i kao slikarstvo apsurda u kojem je sve moguće, gdje je čovjekova određenost u prostoru i vremenu krajnje iracionalna.

Izložba mladog crnogorskog autora u Muzeju Kozare biće otvorena do 30. juna i uvrštena je u program ovogodišnjeg “Prijedorskog kulturnog ljeta” koje će sutra biti nastavljeno tradicionalnim maskenbalom osnovaca u centru grada.

SRNA