Potpredsjednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je danas da objavljivanje rezultata tri godine nakon popisa stanovništva, pokazuje da se ti podaci koriste za političke razmirice unutar BiH.

– Bošnjačke političke elite pokušavaju da kroz objavljivanje rezultata, preliminarno se najavljuje da je procenat Bošnjaka više od 50 odsto, konsoliduju svoje političke pozicije, da rade na nekoj vrsti tihe promene Dejtonskog sporazuma – naglasio je Đukanović.

On je za RTS rekao da je neobično to što je popis održan 2013. godine, a što se sada tri godine kasnije utvrđuje metodologija.

Đukanović kaže da EU insistirala na objavljivanju preliminarnih rezultata do 1. jula ove godine, ali nije insistirala na podacima o etničkoj pripadnosti.

– Vidjećemo narednih dana kako će se stvari razvijati, a bitna je i ograda hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića koji kaže da postoje problemi vezani za metodologiju popisa – naglasio je on.

Đukanović je dodao da postoji pritisak na Agenciju za statistiku u BiH da objavi rezultate popisa stanovništva.

Tužilaštvo je, podsjeća Đukanović, pozivalo sam vrh Agencije za statistiku da se objave rezultati kako se ne bi postavilo pitanje troškova popisa.

RTS