Stranke članice tzv. Saveza za promjene, najavljenim protestima zbog odluke Vlade Republike Srpske o privatizaciji ljubijskih rudnika, pokazuju da su spremne da zloupotrijebe građane, poručio je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

Pavić je pozvao članice opozicionog bloka da odgovore kako je u periodu od 2000. do 2004. propao “Celpak” kada su oni bili na vlasti i kada je, kako je rekao, gotovo 3.000 zaposlenih radnika spalo na to da se na kraju skuplja otpadni materijal po firmi.

Za najavu protesta tzv. Saveza za promjene Marko Pavić je kaže, saznao iz medija. Pojedini ljudi, smatra Pavić, ne biraju sredstva da dođu na vlast, dodajući da lično nikada ne bi zloupotrijebio svoj grad da postigne politički cilj.

– Ko to ima pravo remetiti miran život u našem gradu radi svojih kratkoročnih političkih interesa? U Prijedoru će sve raditi normalno, a onaj ko organizuje proteste neka i snosi odgovornost za to što organizuje, kategoričan je Pavić.

Kada je opozicija već odlučila da u Prijedoru izađe na ulicu, dobro bi bilo kaže ministar Petar Đokić, da protestuje protiv same sebe. Podsjeća Đokić na privatizaciju rudnika, koja je potpisana za vrijeme vlasti današnje opozicije: Opozicija je 2004. pristala da RŽR “Ljubija” bude “mrtvo preduzeće”.

O privatizaciji rudnika prije dvanaest godina u Prijedoru niko ne želi da govori. U to vrijeme u rudniku je kaže Zora Banjac, bivša radnica RŽR “Ljubija” vladao haos, a radnici strahujući za posao koji se u to vrijeme gubio preko noći, nisu imali pravo mišljenje. Poznajući tadašnju situaciju i gledajući ovu današnju Zora ne shvaća samo jedno: “Zašto protestuju i protiv koga. Ne razumijem te proteste, zato što je 2004. rudnik prodao Mikerević: Tad je bio PDP na vlasti i sad ne razumijem nikako zašto protestuju?”

O privatizaciji Ljubijskog rudnika, zbog koje se opozicija i odlučila na proteste, građani Prijedora imaju podijeljeno mišljenje.

Prema aktima lokalne zajednice, lokacije predviđene za proteste u ovom gradu su gradski stadion i Trg majora Zorana Karlice. Organizatori su, ipak, najavili i protestnu šetnju.

RTRS