Vehabijski centar koji će nadjačati famozno leglo vehabija u Gornjoj Maoči, kod Srebrenika, formiran je u mjestu Podgredina, koje pripada cazinskoj mjesnoj zajednici Stijena.

To proističe iz povjerljive dokumentacije bh. policijskih agencija, do koje su došle “Nezavisne”, nakon što smo i proteklih sedmica, pozivajući se takođe na dokumente, objavili serijal tekstova o aktivnostima i ambicijama selefijske zajednice u BiH.

“U Podgredini se svaki vikend sprovodi obuka, odnosno predavanje za pripadnike vehabijskog pokreta. U tom mjestu izgrađen je veći objekat i niz manjih za boravak. U centar može doći u isto vrijeme veći broj pripadnika tog pokreta”, stoji u spisima.

Navodi se da je centar okružen vehabijskim kućama, te da je jedan od vođa, čije je ime poznato redakciji “Nezavisnih”, vehabija koji je zaposlen u austrijskoj prijestonici Beču.

Za mlađe pripadnike vehabijskog pokreta, kako je navedeno, zadužen je dvadesettrogodišnjak iz Cazina, koji živi po šerijatskim običajima.

“On je ispisao svoju mlađu sestru iz državne škole i upisao je u Podgredinu u vehabijski centar kao jedino moguće obrazovanje. U taj centar mogu ući samo ‘provjereni’, jer je uspostavljena samozaštita od prodora obavještajno-policijskih struktura”, stoji u dokumentaciji koja je u posjedu “Nezavisnih”.

Dok se, dakle, Podgredina nameće kao novo snažno vehabijsko leglo, ni Gornja Maoča ne odustaje od svojih dosadašnjih namjera, pa su vehabije iz tog sela poručile da će tražiti od Dragana Mektića, ministra bezbjednosti BiH, i vlasti, da im objasne “zbog čega su radikalni i ekstremni”, te da im u skladu s tim ponude dokaze za te navode.

Mektić uzvraća da selefije nisu partneri zvaničnim institucijama u BiH.

“Mi bismo bili neozbiljni da se na te zahtjeve osvrćemo. Ko su oni da mi njima dostavljamo dokaze protiv njih? Pa valjda oni treba da dostave dokaze da nisu ekstremni i da ne proizvode ovdje nasilni ekstremizam”, rekao je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH osvrnuo se i na izjave vehabija, po kojima će, ukoliko ne budu mogli u džamijama, vjerske obrede obavljati na parkinzima, te im je poručio da ni to nije dozvoljeno.

“Nije parking mjesto za molitve, nego javna površina namijenjena za saobraćaj i vozila. Ne mogu oni uzurpirati jednu takvu površinu. Sutra će tražiti da uzurpiraju nešto drugo. Ne može”, odbrusio im je Mektić.

Podsjetimo, država i Islamska zajednica u BiH već mjesecima pokušavaju da se obračunaju s paradžematima u BiH, od kojih se jedan nalazi upravo u Stijeni, kod Cazina, a koji, baš kao ni Gornja Maoča, nije pristao da se integriše u legalne tokove.

NN