Prostor koji će objediniti tradicionalnu kuhinju, umjetnički atelje i galeriju trebalo bi da se rodi u Velikom Palančištu, kod Prijedora. Cijela zamisao je zapravo ideja jednog od najpoznatijih prijedorskih slikara i međunarodno priznatog autora Radovana Kragulja, koji je projekat nazvao “Pojata”.

Za one nešto mlađe, koji nisu čuli za ovaj izraz, krajem ljeta za vrijeme žetve žita i drugih poljoprivrednih proizvoda, pojata je služila kao depo kukuruza, u nekim krajevima i sijena.

Mnogi su je zvali i “kuruzana”. “Moja ‘Pojata’ je jedan objekat koji je dosta vezan za tradiciju i kulturu i za ovo područje. Objekat se sastoji iz dva prostora. Jedan dio je namijenjen restoranu tradicionalne hrane i kuhinje sa područja i regiona Potkozarja.

Drugi dio čini stan – atelje za goste umjetnike iz različitih evropskih zemalja”, ispričao je Kragulj.

Dodao je da bi tu i bio i dodatni dio, odnosno galerija koja bi služila za izložbe, a o čijem programu bi se brinuo Muzej Kozare iz Prijedora.

“Možda to bude i saradnja, razmjena izložbi i nešto što bi se koliko-toliko uklopilo u koncept regionalnih angažovanja. Nastojaćemo da predstavimo nešto što je savremena umjetnost u slikarstvu”, kazao je Kragulj.

Pojasnio je da je ideja da to istovremeno bude i prostor gdje bi ljudi dolazili u prirodu, a napravili bi i nekoliko stanova za one koji žele da se zadrže neko vrijeme tu.

“Sve ovo je sada u procesu izrade, a potom treba učiniti one tehničke inicijalne stvari vezane za gradnju i naravno finansiranje.

A, finansiranje tog objekta snosi jedna porodica iz Velikog Palančišta”, istakao je ovaj umjetnik.

On smatra da će “Pojata” kada oživi biti i mjesto turističkih okupljanja, s obzirom na to da će imati i edukativni dio, pa će samim tim biti interesantna za đake iz BiH, ali i drugih država.

Kragulj je napomenuo da u ovom momentu ne zna do kada bi cijeli objekat trebalo da bude završen, ali smatra da će za njegovu potpunu izgradnju biti neophodno i nekoliko godina.

Kragulj ovaj projekat radi u saradnji sa arhitektom Sinišom Cvijićem, sa kojim takođe radi i na skulpturi nazvanoj “Ambar”.

“Ambar” je malo veća skulptura u prostoru, a za razliku od skulptura u klasičnom smislu, u tu skulpturu moglo bi da se uđe.

Objekat bi trebalo da bude izgrađen u Banjaluci. Ovaj slikar je otkrio i da bi naredne godine trebalo da bude postavljena njegova retrospektivna izložba u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci, koji takođe radi i na njegovoj monografiji.

NN