Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da postoje saznanja da se ucjenama i raznim drugim nemoralnim aktivnostima vrši pritisak na svjedoke u suđenju muslimanskom ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću.

“Ovo definitivno predstavlja problem u sudskom procesu Oriću pred Sudom BiH, koji je i počeo uz razne vrste pritisaka, pokušaje diskreditacije postupajućeg tužioca koji je podigao optužnicu. Sada je počela kampanja pritiska na svjedoke”, kaže Kojić.

On je podsjetio da je postojao i pritisak na porodicu zaštićenog svjedoka koji je putem video-linka svjedočio iz Beograda, a živi u Federaciji BiH.

“To je nedopustivo. Svako ko doživljava takvu vrstu pritisaka trebalo bi da prijavi slučaj tužilaštvu i policijskim agencijama, kako bi sproveli istragu jer se ovim ugrožava sudski postupak koji može dobiti negativan ishod”, naglasio je Kojić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske provjerava informacije o pritiscima na svjedoke u slučaju Nasera Orića, rečeno je u MUP-u Srpske.

“EuroBlic” je, pozivajući se na izvore objavio da je riječ o nezapamćenim pritiscima na svjedoke Tužilaštva u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Orića.

O tome je, navodi list, obaviješteno Tužilaštvo BiH.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Orić i Muhić su optuženi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

SRNA