Protesti opozicije politikanstvo su najgoreg oblika – to je obmanjivanje javnosti i odvlačenje pažnje od njihovih promašaja kao opozicije u Srpskoj i vlasti na nivou BiH, poručili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Iako opozicija smatra da Vlada ne zna šta radi kada je u pitanju prodaja Rudnika željezne rude “Ljubija”, iz vlasti poručuju – nema ničeg lošeg u namjeri da se dovede investitor i otvore nova radna mjesta.

Predstavnici opozicije večerašnjim protestom u Prijedoru iskazaće nezadovoljstvo zbog prodaje prirodnih resursa iz Rudnika željezne rude “Ljubija”. SDS poručuje da su protesti zbog, kako kaže, bahatosti vlasti, jedini preostali vid borbe.

– Kriminalan način prodaje “Ljubije” i to tako što je novac, koji je pokraden od građana Srpske, iznijet iz Republike Srpske, a sad se pokušava vratiti preko nekih ofšor kompanija. A ti protesti, ako oni ovako nastave, moraće nekako da završe, nekim neredima ili smjenom vlasti – kaže Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS.

Za predsjednika Milorada Dodika najavljeni skup opozicije u Prijedoru je čisto politikanstvo – ako je, kaže, u pitanju privatizacija, oni su čak 900 preduzeća prodali za 20 miliona KM. Riječ je o kompleksnom pitanju – Rudniku koji je privatizovan u vrijeme kada je opozicija bila na vlasti.

– Tako što su data gotovo kraljevska ovlašćenja “Mitalu” koji je imao pravo da upravlja bez ikakvih oklijevanja i odnosa sa državom, gdje smo našli da su zbog cijena i razlika u cijeni koje su oni ostvarivali u okviru povezanih lica, oštetili Republiku za značajan iznos sredstava – rekao je Dodik.

Protest na prijedorskim ulicama za premijerku Srpske samo je mala sekvenca u već viđenim predstavama opozicije. Ne vidi, kaže, ništa loše u tome da se dovede investitor, otvore nova radna mjesta i stavi u pogon nešto što je odavno trebalo da funkcioniše.

– Mislim da građani razumiju da je u pitanju zloupotreba i zamajavanje, a da imaju povjerenje u ono što treba da se desi u Prijedoru – ističe premijerka.

Iz DNS-a su pozvali građane da razmisle – treba li da se odazovu pozivu tzv. Saveza za promjene ili da političko mišljenje pokažu na izborima.

– Organizatore protesta molim da skup protekne u miru i dostojanstvu, i da ne zaborave da se nalaze u svom gradu, u gradu čestitih ljudi koji su navikli svoja politička mišljenja da iskažu na izborima, a ne na ulici – rekao je Milenko Đaković, predsjednik Gradskog odbora DNS Prijedor.

Gradonačelnik Prijedora, Marko Pavić, ranije je poručio građanima da ostanu kod svojih kuća, jer namjere organizaotra protesta imaju veze sa sitnim političkim interesima i donose nestabilnost.

RTRS