Ministarstvo unutrašnjih poslova RS pokrenulo je obimnu istragu o pritiscima na svedoke u slučaju Nasera Orića, saznaje „EuroBlic“.

Kako za naš list otkrivaju odlično obavešteni izvori, istražioci MUP RS poslednjih meseci prikupili su brojne dokaze o nezapamćenim pritiscima na svedoke tužilaštva u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv ratnog komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici. O tome je, prema rečima naših sagovornika, detaljno obavešteno Tužilaštvo BiH.

 – Suđenje Naseru Oriću za ratne zločine protiv zarobljenih srpskih civila i vojnika odvija se u nemogućim uslovima. Svedoci tužilaštva izloženi su gotovo svakodnevnim pritiscima, pretnjama i ucenama, o čemu je MUP RS već prikupio obimnu dokumentaciju i dostavio je nadležnima u Tužilaštvu BiH – ističu naši sagovornici.

Oni dodaju da se pritisci na svedoke odvijaju po već dobro uhodanim šablonima, koji, prema rečima naših izvora, podrazumevaju nuđenje mita za lažno svedočenje, kao i klasičnih pretnji svedocima i članovima njihovih porodica.

– Svedocima tužilaštva Orićevi saradnici po Srebrenici i Bratuncu nude od pet pa čak do 50.000 KM u zamenu za iskaz koji optuženog neće dovesti u vezu sa počinjenim zločinima. Istražioci MUP RS došli su do podataka da su u taj posao upleteni i pojedini Srbi koji svedocima nude novčanu korist, obnovu kuća i druge privilegije u zamenu za lažno svedočenje ili odustajanje od pojavljivanja pred sudom. Nisu retke ni pretnje onima koji ne prihvataju ovakve ponude – tvrde naši izvori.

Tako se, između ostalog, izdvaja slučaj jednog poznatog bratunačkog biznismena, čiji je identitet poznat redakciji „EuroBlica“, a koji je, prema tvrdnjama naših sagovornika, jednog svog radnika, inače važnog svedoka u predmetu protiv Orića, ucenio daljnjim radnim angažmanom ukoliko bude svedočio protiv bošnjačkog ratnog komandanta.

– Taj svedok je inspektorima MUP RS ispričao da mu je gazda firme u kojoj radi doneo otkucano svedočenje u kojem se Orić ni na koji način ne tereti za zločine. U protivnom, gazda mu je poručio da više ne dolazi na posao. Taj, kao i brojni drugi slučajevi pritisaka na svedoke pažljivo su dokumentovani i predati Tužilaštvu BiH – ističu naši sagovornici.

Iz Tužilaštva BiH juče nam je kratko saopšteno da ne mogu komentarisati ovu temu.

Kojić: Neregularni uslovi

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić za „EuroBlic“ kaže da i ova institucija poseduje saznanja da se suđenje Naseru Orića odvija u neregularnim uslovima.

– Javna je tajna da su svedoci tužilaštva izloženi strašnim pritiscima. U takvim uslovima nemoguće je očekivati pravično suđenje i presudu koja će zadovoljiti žrtve – smatra Kojić.

Blic