Nekoliko desetina mališana okupilo se danas na malom trgu u Prijedoru gdje su ovdašnji Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” i Udruženje “Žene u umjetnosti” organizovali promociju čitanja u okviru Prijedorskog kulturnog ljeta 2016.
Glumica Pozorišta Prijedor Zorica Jojić čitala je malim sugrađanima priču “Vesela palačinka”, autorke Nade Iveljiće, Udruženje “Žene u umjetnosti” sačinilo je kostim za veliku uličnu figuru u obliku palačinke, a bibliotekarke su dijelile palačinke i djeci i odraslima.

Bibliotekarka Biljana Vučeta rekla je da djeca predškolskog uzrasta i učenici prvog i drugog razreda osnovne škole rado slušaju ovu priču kada dođu na dječije odjeljenje Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

“Zbog toga smo se odlučili da to uradimo i u gradu, da počastimo sugrađane palačinkama, a djeci da čitamo na trgu i da tako obogatimo Prijedorsko kulturno ljeto”, rekao je Vučeta.

Direktor prijedorske Biblioteke Mara Ećim rekla je da današnji performans ima za cilj da ova ustanova promoviše svoj rad i da zainteresuje najmlađe Prijedorčane za čitanje.

“Želimo da privučemo što više mladih, ali i onih u najboljim godinama, da dobijemo što veći broj čitalačke publike i da ne zaboravimo da čitamo, jer je knjiga osnovni izvor informacija”, rekla je Ećim i pozvala najmlađe sugrađane da se učlane u Biblioteku.

Performansu su prisustvovali i mališani i vaspitačice dvije starije vrtićke grupe Dječijeg vrtića “Radost”, kao i pedagog ove predškolske ustanove.

SRNA