Nakon odluke Ustavnog suda BiH o nazivu jezika konstitutivnih naroda, roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice najavljuju bojkot nastave, jer, kažu, ne žele u knjižicama odrednicu “jezik bošnjačkog naroda”.

Zbog jezika su odlučili da tuže Ministarstvo prosvjete Republike Srpske, direktora i nastavnike Osnovne škole u Srebrenici.

Mirsad Mujić, član školskog odbora Prve osnovne škole iz Srebrenice, kaže da će roditelji bojkotovati nastavu u Srebrenici sve dok u knjižicama i svjedočanstvima njihove djece ne bude navedena odrednica “bosanski jezik”.

Direktor ove škole Dragi Јovanović kaže da je obaveza rukovodstva da postupa u skladu sa zakonom i odlukama i da će u knjižicama stajati “jezik bošnjačkog naroda”.

Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica, najavio je pojedinačno tužbe protiv direktora škole, nastavnika i ministra prosvjete.

Resorni ministar Dane Malešević je kategoričan da u odluci Ministarstva, u nazivu  “jezik bošnjačkog naroda” nema ničeg spornog, jer je i Ustavni sud rekao svoje.

– Ustavni sud BiH utvrdio je da ta odrednica nije neustavna, tako da ne vidim razloga da bilo šta preduzmemo – kaže ministar.

Ukoliko Ministarstvo prosvjete ne odgovori na zahtjeve roditelja bošnjačke djece, oni najavljuju i radikalnije mjere, pa i to da će pozvati na bojkot u cijeloj Republici Srpskoj.

RTRS