Pravnik Vitomir Popović smatra da je nezakonita odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa, te da je riječ o nastavku bošnjačkih nastojanja iz devedesetih godina prošlog vijeka, čiji je cilj bio izgradnja države na principu – jedan čovjek jedan glas.
“Alija Izetbegović je imao plan da na bazi `Islamske deklaracije` useli od 450.000 do 500.000 muslimana iz Anadolije i drugih područja. Tako su dolazili mudžahedini koji su dobili državljanstvo BiH. Cilj je bio da se postigne takozvana apsolutna većina u odnosu na ukupan broj stanovnika i da se zatim gradi građanska država na principu `jedan čovjek jedan glas`, rekao je Popović novinarima u Banjaluci.

Popović, koji je i lider Izvorne SDS, tvrdi da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH nisu u mogućnosti ili ne žele da to prepoznaju, te da rade suprotno interesima srpskog naroda.

On je naglasio da Srpska mora da insistira da samovoljna Jukićeva odluka bude poništena, te da drugačije bude ustrojena statistika na nivou BiH, kao i da se Srpskoj vrate popisni listići koji su nastali na teritoriji Srpske, a koji su dio njene imovine.

Popović smatra da Savjet za sprovođenje mira u BiH ili visoki predstavnik ne bi trebalo o tome da raspravljaju jer BiH više nisu potrebni “tutori te vrste”.

“Visoki predstavnik je završio nadzor nad sprovođenjem pretežnog dijela aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, on de fakto ovdje nema više šta da traži”, istakao je Popović.

On je zaključio da je glavni zadatak visokog predstavnika da pred Generalnom skupštinom UN kaže da Republika Srpska krši norme Dejtonskog sporazuma, a da ga ne interesuje što se krše zakoni i preglasava Republika Srpska.

SRNA