BiH namjerava da uzme proaktivnu ulogu u okviru inicijative “Jedan pojas – jedan put”, popularnije nazvane “Novi put svile”, koju je sačinio predsjednik Kine Si Đinping, ističe ambasador BiH u Pekingu Borislav Marić.

“U `Novi put svile` uključeno je sedamdesetak država sa koncepcijom rada na dva puta – kopnenom i pomorskom. Ta inicijativa trebalo bi da obezbijedi nekoliko važnih stvari, uključujući i odgovore na izazove u današnjem svijetu”, navodi Marić u intervjuu Srni.

“Novi put svile” bi, prema riječima ambasadora Marića, trebalo da obezbijedi bolju ekonomsku saradnju i razumijevanje, u smislu stvaranja veza na polju kulture i obrazovanja, ali i zajedničke borbe protiv terorizma.

“Očekujemo da na ekonomskom planu dobijemo podršku za velike projekte na polju energetike, infrastrukture, imajući u vidu da smo mi mala zemlja, ali da imamo 5.000 megavata kada je u pitanju hidropotencijal. Kada se poredi veličina zemlje, mi smo prvi u Evropi”, ističe ambasador BiH u Kini i ocjenjuje da su sada na potezu Ambasada BiH u Pekingu, ali i institucije i ministarstva u Savjetu ministara BiH.

Kao primjer uspješnog projekta, od kojeg je BiH imala koristi, ambasador Marić navodi “Termoelektranu Stanari” u Republici Srpskoj, napominjući da je riječ o respektabilnoj kineskoj kompaniji, koja je, kada je riječ o proizvodnji turbina, rame uz rame sa “Simensom”.

“To znači, imajući u vidu naše obaveze prema energetskoj zajednici EU, da ćemo moći da odgovorimo na izazove kada je u pitanju stepen zagađenja, emisija štetnih gasova, te stepen iskorišćenosti.

Kineske kompanije mogu da postignu kvalitet i standarde koji se od nas traže, kao zemlje koja će, možda, sljedeće godine postati kandidat za članstvo u EU”, napominje Marić za Srnu.

On ukazuje da je, zahvaljujući proaktivnoj ulozi BiH, došlo do uvećane saradnje sa najmnogoljudnijom zemljom svijeta u okviru sporazuma Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, posebno na polju energetike, infrastrukture, obrazovanja i turizma.

Ta saradnja je manifestovana i dolaskom velike kineske delegacije na ovogodišnji “Sarajevo biznis forum”, na čelu sa ministrom Ningom Jiđeom.

“To je rezultat rada naše ambasade posljednjih nekoliko godina, jer smo prepoznali interes BiH, u smislu da se u okviru ovog sporazuma uključimo u proaktivan rad da bismo ostvarili krajnji rezultat, odnosno soluciju, korisnu kako za Kinu, tako i za BiH”, navodi on.

Marić podsjeća da je tokom “Sarajevo biznis foruma” potpisana najveća investicija u BiH u posljednjih 30 godina, u okviru koje će kineska kompanija “Ge DŽo Ba”, koja je učestvovala u izgradnji najveće hidrocentrale u svijetu, raditi na projektu “Termoelektrana Tuzla blok” vrijednog više od 722 miliona evra.

On je dodao da je kreditna sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijedila Kineska razvojna banka.

Ambasada u Pekingu, ističe Marić za Srnu, bila je aktivno uključena i u organizacije tri uspješne posjete iz BiH na najvišem nivou u proteklih osam mjeseci.

SRNA