“Ova manifestacija u Prijedoru se održava prvi put, a cilj nam je da postane tradicijom u okviru Prijedorskog kulturnog ljeta, kao i da se dalje razvija”, rekao je autor projekta Pero Špadić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je profesor banjalučke Akademije umjetnosti Drago Vejnović od nekoliko stotina radova izabrao 32 koja su prikazana na izložbi.

“Među autorima je šest mladih ljudi koji se amaterski bave fotografijom ili studiraju kameru, kao i nekoliko starijih sugrađana koji u ovoj oblasti imaju više iskustva”, naveo je Špadić.

Skup odabranih fotografija predstavlja presjek grada Prijedora onako kako ga fotografi vide kada dobiju zadatak da ga pogledaju kroz objektiv u samo jednom danu.

“Ako manifestacija zaživi, onda ćemo i proširiti priču, tražiti i fotografije grada iz svih godišnjih doba, uključiti po mogućnosti i video radove, a u neko dogledno vrijeme možda uvesti i tematski sužene izložbe – arhitektura, lica ljudi, zelene površine, stara gradnja i slično”, dodao je Špadić.

Fotografije iz projekta “Prijedor u objektivu” do kraja ljeta biće izložene na više različitih manifestacija.

SRNA