Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić rekao je da ima jak tim, ne samo za izbornu kampanju, već ekipu koja će ovaj grad voditi i poslije.

“Gradonačelnik diktira tempo, mora da daje pravce razvoja i da ima određenu viziju, ali i tim. SNSD je u Banjaluci partija sa 20.000 članova i ima potencijal svih struka i profesija”, istakao je Radojičić.

On je za “Nezavisne novine” rekao da su u radu sa njim ljudi i iz drugih političkih partija ili nisu uopšte politički opredijeljeni ili organizovani. “Tražimo ljude koji su stručni u različitim oblastima – od finansija do arhitekture i urbanizma”, dodao je Radojičić.

On je naveo da bi dio posla u Banjaluci trebalo da se odnosi na organizaciju javnog sektora – Gradsku upravu, javne ustanove i preduzeća, te na potrebu određenih organizacionih promjena i unapređenje rada u javnom sektoru.

“Drugi dio se odnosi na komunalni sektor i infrastrukturna pitanja. Za neke projekte ne treba novac, a za neke krupne infrastrukturne projekte potrebne su, naravno, ozbiljne finansije”, kaže Radojičić.

Na pitanje kako gleda na proteste Banjalučana, na primjer zbog rampe za Banj brdo ili pitanja crkve u Boriku, Radojičić je rekao da je dobro da postoje građanska angažovanost i građanska inicijativa, ali da nije dobro ako to neko pokušava da zloupotrijebi u političke svrhe.

“Kada je riječ o ovoj inicijativi u Boriku, moj prijedlog odbornicima SNSD-a bio je da je u Skupštini grada podrže, da se razmotre regulacioni planovi na cijelom širem području, da se vidi na kojoj lokaciji je parohiji potrebna crkva, a da se zadrži što je moguće više zelenih parkovskih površina i igrališta, što je u osnovi bio stav naših članova iz Borika”, istakao je Radojičić.

On je rekao da se zalaže da se otvorenom komunikacijom traže rješenja za sve situacije, bez pristupa “ili – ili”.

“Zašto mora biti da na kraju bude samo pobjednik i poraženi, zašto ne bi moglo da svi budu uključeni u rješavanje nekog konkretnog građanskog pitanja? Uvijek sam za to da se pokuša pronaći dogovor koji je za sve koristan”, istakao je Radojičić.

Govoreći o svom protivkandidatu Draganu Čaviću, Radojičić je rekao da je Čavić odličan opozicioni poslanik, vjerovatno najistaknutiji.

“Međutim, neki njegovi politički stavovi, koji su izrazito negativni prema vlasti i društvenim pojavama i koji u svemu vidi samo crno i loše, su nešto s čim ne mogu da se složim. U svakom slučaju, ako on bude kandidat, ako u ovoj kampanji usmjerimo raspravu na stvarne i ozbiljne teme, korist može biti za cijeli grad. Moja namjera nije da kampanja ide u ličnu diskvalifikaciju ili u prljavom smjeru. Do njega je i opozicionih kandidata kakav će smjer svoje kampanje izabrati”, zaključio je Radojičić.

SRNA/RTRS