U donošenju Odluke koju je Ministarstvo bezbjednosti BiH poslalo u Savjet ministara, a kojom predlaže da se uspostavi Koordinaciono tijelo za borbu protiv terorizma zaobiđene su sve institucije Republike Srpske.

Ni Vladu Srpske ni MUP niko nije konsultovao prilokom donošenja prijedloga Odluke što je još jedan slikovit primjer da su javne politike BiH u oblasti bezbjednosti nefunkcionalne i neefikasne, jer se zaobilaze svi važni akteri i Republike Srpske – poručio je stručnjak za bezbjednost i savjetnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, Predrag Ćeranić gostujući u naše Dnevniku Plus.

“Ovo je jedan pokušaj da se na mala vrata promoviše Policija BiH jer u tom prijedlogu koji je ministar Mektić dostavio Savjetu ministara jednostavno je predviđeno stvaranje jednog embriona Policije B iH. Dakle, radi se o nastojanjima da se prenesu nadležnosti, da se ingerencija iz oblasti bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske prenesu u jedno mjesto koje je fantomsko. Dakle to korelaciono tijelo BiH, pogotovo udarna grupa koja je zamišljena da bude u njegovom sastavu, nema niti ustavno, niti zakonsko utemeljenje i čitav taj prijedlog je pun nelogičnosti”, napominje Ćeranić.

RTRS