Nacionalni park kozara nalazi se u sjeverozapadnom dijelu BiH. Površina parka iznosi 3.520 hektara, a nacionalnim parkom je proglašena 6. Aprila 1967. Godine, sa ciljem zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti planine Kozare.

NP Kozara svojim prelijepim i zaÅ¡tićenim pejsaÅŸima oplemenjuje doÅŸivljaj svakog posjetioca parka. Kozara je planina dinamičnog reljefa čiji visovi ne prelaze 1.000 metara nadmorske visine. Umjereno kontinentalna klima, veliki broj sunčanih dana i pitomi planinski vrhovi, vidikovci sa kojih se vide: Prijedor, GradiÅ¡ka, Kozarska Dubica i sva okolna mjesta daju posebnu vrijednost ovoj planini.

Na području NP nalaze se izvori većeg broja potoka i rijeka: Mlječanice, MoÅ¡tanice, Kozaračke rijeke, Starenice… A u srediÅ¡njem dijelu NP Kozara, na Mrakovici podignut je 1972. Godine memorijalni kompleks, kojeg čine, spomenik, memorijalni zid i muzej.

Spomenik svojom visinom od 33 metra spomenik na simboličan način predstavlja veličinu slobode i slobodarski duh kozaračkog naroda. Spomenik okruşuju betonske kolone čime je predstavljen pritisak neprijatelja na Kozaru.

U memorijalnom zidu u bronzi u smrti za vječnost postrojeno je 9.921 ime boraca sa ovog područja poginulih u borbama tokom Drugog svjetskog rata. Fotografije, predmeti i dokumenti koji svjedoče o stradanju stanovnika ovog kraja izloşeni su u muzeju.