Na Kozari će sutra biti otvoren izviđački kamp “Glasnici budućnosti” u organizaciji Odreda izviđača “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor i Saveza izviđača grada Zenica, a pod pokroviteljstvom američke Ambasade u BiH.
Kamp “Kozara 2016” okupiće 60 izviđača iz Zenice, Banjaluke i Prijedora s ciljem otvorenog dijaloga, saradnje i volonterskog angažmana mladih od 14 do 25 godina.

Osim toga, ideja je da se kroz volonterski rad učesnika u staračkim domaćinstvima, socijalno ugroženim kategorijama ili javnim institucijama koje vode brigu o djeci ili socijalno ugroženim pomogne u ostvarenju neke od njihovih potreba.

Izviđači su odlučili da ove godine to bude izgradnja i uređenje eko-parka i prostora za relaksaciju i odmor u Javnoj ustanovi Centar “Sunce” Prijedor koju pohađaju djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju.

Kotizacija za sve učesnike i članove štaba kampa je 10 KM.

Kamp se održava u planinarskom domu “Kotlovača” od 19. do 24. juna.

Prijedorski i zenički izviđači četvrtu godinu organizuju regionalne susrete mladih dva puta godišnje – jednom na Kozari, a jednom na Boračkom jezeru. Kamp na Boračkom jezeru ove godine održaće se od 23. jula do 1. avgusta.

SRNA

Foto arhiva