Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić nije pristao da Predsjedništvo na hitnoj sjednici usvoji infomaciju Savjeta ministara BiH o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ivanić traži da se o tome izjasni i Vlada Republike Srpske.

Raniji stav Vlade Srpske je da su predložene izmjene SSP-a, za Republiku Srpsku neprihvatljive.

Da li je na pomolu novi zastoj na evropskom putu BiH?

Naredna redovna sjednica Predsjedništva BiH zakazana je za 27. jun, a krajnji rok za ispunjenje uslova EU je 13. juli. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić danas je apelovao na članove Predsjedništva BiH da usvoje adaptacije SSP-a, kako BiH ne bi propustila i ovaj evropski voz.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za našu televiziju danas su tvrdili da je riječ o nesporazumu, da njegov kolega Mladen Ivanić nije ništa blokirao, i da će uskoro biti održana sjednica. Političari iz Srpske, bez obzira na stranački predznak, pozdravili su potez Mladena Ivanića.

Sinoćnja vijest da je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odbio da na telefonskoj sjednici, bez stava Vlade Srpske, odlučuje o sudbini adaptacije SSP-a, dobila je potvrdu i to iz Savjeta ministara. Predsjedavajući Denis Zvizdić, pozivao se na konsenzus, raniji dogovor, sve samo da Predsjeništvo SSP-u da kartu za Brisel.

– Ovo je pravi momenat i ja sasvim odgovorno pozivam sve aktere, evo ako treba molim, da napravimo ovaj veoma važan iskorak – rekao je Zvizdić.

Na stolu Savjeta za opšte poslove EU, SSP bi trebalo da bude 1. a Savjeta za spoljne poslove 18. jula, kako bi BiH na jesen dobila upitnik za kandidatski status, kaže Zvizdić i poziva na konsenzus. Zaboravio je predsjedavajući Savjeta ministara da konsenzusa nema oko i dalje spornog mehanizma koordinacije i popisa.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da ne bi trebalo razgovarati o adaptaciji SSP-a sve dok se ne riješi pitanje popisa.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić smatra da je opravdano da srpski član Predsjedništva traži stav Vlade Srpske o SSP-u. BiH, kaže neće stići da usvoji adaptaciju SSP-a i stigne briselske rokove.

– Možemo računati najvjerovatnije da je to propala stvar u ovako kratkom roku – ističe Bosić.

Zanimljivo, u priči oko prilagođavanja SSP-a, danas se nije oglašavao glavni akter. Srpski član Predsjedništva bio je nedostupan za novinare, hrvatski Dragan Čović, kaže da će narednih dana sa Ivanićem o SSP-u da razgovara u Banjaluci. Kaže, moguće je da se obistinila Ivanićeva najava da će zbog popisa da “zategne konopac” u Predsjedništvu BiH.

– Nastojaću ovih dana da razgovaram sa gospodinom Ivanićem, još jednom da vidimo kako će on dalje donositi odluke i kako će se ponašati u Predsjedništvu BiH – rekao je Čović.

Ne bude li konsenzusa o SSP-u do kraja mjeseca, BiH neće biti na dnevnom redu Savjeta za spoljne poslove EU. Evropska komisija neće krajem jula dobiti nalog da da mišljenje o bh. kandidatskoj aplikaciji i nema Upitnika EU na jesen. U tom slučaju Evropski put BiH dolazi pod veliki upitnik.

RTRS